Ankeiler: De gemeenteraad van Beuningen blijkt opnieuw verdeeld te zijn over het kunstproject Anima Mundi.

- De gemeenteraad van Beuningen blijkt opnieuw verdeeld te zijn over het kunstproject Anima Mundi. Het kunstenaarsechtpaar Adelheid en Huub Kortekaas wil 16 beelden plaatsen in beeldentuin De Tempelhof onder de dijk in Winssen.

De beelden zijn kleiner dan bij eerdere plannen en passen daardoor in het bestemmingsplan. De aanvraag voor de plaatsing van 16 beelden voldoet aan de vereisten van het bestemmingsplan en het college van B&W had dan ook geen andere optie dan de aanvraag te honoreren. De vergunning is op 18 februari al verleend.

"Gemeenteraad gaat er niet meer over"

Overigens is het college al jarenlang duidelijk voorstander van het kunstproject Anima Mundi. In tegenstelling tot de meerderheid van de gemeenteraad, die het project de afgelopen jaren al twee keer heeft tegengehouden.

"De gemeenteraad gaat er nu niet meer over," zo stelt CDA-raadslid Dave Preijers nadrukkelijk. Preijers: "Omwonenden hebben meerdere bezwaarschriften ingediend. Als zij de procedure doorzetten, komen de bezwaren in principe terecht bij de rechter, die er een oordeel over zal vellen."

"Geen busladingen met Chinezen"

BN&M heeft destijds tegen Anima Mundi gestemd en lijkt nu ook niet echt enthousiast, zo blijkt uit een reactie van fractievoorzitter Eric van Ewijk. Het gaat allemaal om de vraag of de beelden in de toekomst mogelijk een soort toeristische trekpleister worden. BN&M is daar zeker geen voorstander van.

Het CDA lijkt de nieuwe plannen met de beelden wel te steunen. Volgens Preijers zal het reuze meevallen met de aantrekkingskracht van het project. "Ik voorzie geen busladingen met Chinezen die dit project onder aan de dijk zullen bezoeken," zo zegt het CDA-raadslid.

VVD noemt project verrijking voor Beuningen

De VVD is altijd positief geweest over de plannen van de familie Kortekaas. VVD-fractievoorzitter Karin van den Heuvel noemt Anima Mundi een verrijking voor Beuningen en vindt dat het project zeker een plek moet krijgen in de gemeente. "Wij mogen trots zijn op de kunstenaar die wil bijdragen aan het verfraaien van Beuningen," zegt Van den Heuvel.

D66-raadslid Hanneline Oosting wijst er op dat iedereen in de eigen achtertuin een kunstwerk mag plaatsen, maar heeft twijfels over de precieze intenties van het kunstenaarsechtpaar Kortekaas.

Onrust in Winssen

"In het verleden wilde men het project openbaar toegankelijk maken. De gemeenteraad besloot dat dit op de voorgestelde plek niet mogelijk is, en daarin is niets veranderd," aldus Oosting. Zij vindt het jammer dat er niet samen met de inwoners van Winssen is gezocht naar een meer geschikte locatie. "Het zorgt voor onrust in het dorp, en dat had volgens ons voorkomen kunnen worden," zo meent Oosting.

De tegenstanders vonden Anima Mundi altijd veel te grootschalig en niet passend zo vlakbij natuurgebied de uiterwaarden. Het blijft overigens maar de vraag of het kunstproject (zeker nu het duidelijk kleiner is) daadwerkelijk veel aantrekkingskracht zal uitoefenen op de regio.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel