Bevat Video: Video
Ankeiler: De boodschappen doen, een praatje maken of de buschauffeur begroeten. Voor de meeste mensen is dit de normaalste zaak van de wereld, maar niet voor Stanka.

- De boodschappen doen, een praatje maken of de buschauffeur begroeten. Voor de meeste mensen is dit de normaalste zaak van de wereld, maar niet voor Stanka. Zij heeft namelijk last van afasie, oftewel moeite met praten. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben; in haar geval komt het door een beroerte. Sinds een paar maanden heeft Stanka een logomaatje.

Deze logomaatjes zijn een initiatief van de Hogeschool Arnhem Nijmegen en communicatiecentrum Taalstroom. Logopediste Regina van Uffelen van Taalstroom legt uit: “Wij helpen mensen met taalproblemen, maar wij kunnen niet helpen bij de praktijk. Wij zagen een andere hogeschool dit doen met studenten, zodoende hebben wij de HAN benaderd.”

Tekst gaat verder onder de video:

Er moet een klik zijn

HAN studenten logopedie worden gekoppeld aan mensen met taal- en spraakproblemen. Ze ondernemen wekelijks allerlei activiteiten. Zo wandelen Stanka en Anouk veel, en doen samen boodschappen. De matching is geen willekeurig proces, vertelt HAN-docent Suzan Brouwers: “Wij hebben de maatjes gekozen op interesse. Wij hebben bijvoorbeeld een maatje die graag terug naar zijn oude beroep gaat als Spaans docent, die hebben we gematched met een student die graag Spaans wil leren. Er moet een klik zijn.”

Beide maatjes hebben iets aan het project. Zo oefent Stanka in de praktijk met praten. En student Anouk doet waardevolle ervaring op, zegt ze: “Voor de studenten is dit natuurlijk ook een unieke kans om meer praktijkervaring op te doen. Tijdens de opleiding leren wij vooral veel over deze situaties, maar het is natuurlijk ook heel goed om het in het echt mee te maken.”

De logomaatjes worden een half jaar aan elkaar gekoppeld. In september begint weer een nieuwe groep.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel