Afdrukken
Ankeiler: De capaciteitsproblemen bij netbeheerder Liander in de regio Nijmegen stapelen zich op.

- De capaciteitsproblemen bij netbeheerder Liander in de regio Nijmegen stapelen zich op. Nu blijkt dat Liander momenteel ook niet kan voldoen aan alle aanvragen voor het verbruik van elektriciteit op verdeelstation Wijchen. Liander voorziet dat de maximale grenzen van verdeelstation SS Wijchen zijn bereikt.

Dat is te lezen op de website van Liander. Eerder al werden problemen bekend bij de elektriciteitsverdeelstations van Druten, Leuth en Nijmegen-Noord.

Overal in Nederland problemen

Liander gaat de problemen in Wijchen oplossen door de kabelcapaciteit te vergroten. Men verwacht dit af te ronden in het derde kwartaal van 2024. De netbeheerder voorziet een risico op structurele congestie (verstopping) in het verzorgingsgebied van verdeelstation Wijchen. De capaciteit van het stroomnet aldaar wordt uitgebreid, maar dat zal naar verwachting niet op tijd gereed zijn, zegt Liander.

Overal in Nederland krijgen klanten van Liander vaker te maken met langere wachttijden voor een nieuwe aansluiting op het elektriciteitsnet of de verzwaring van een bestaande aansluiting. Alleen al in de regio Nijmegen gaat het inmiddels om vier verdeelstations.

Onvoldoende voorraad elektriciteitskabels en transformatoren

Dat heeft volgens Liander mede te maken met het wereldwijde tekort aan grondstoffen en materialen. Dat zorgt ervoor dat sommige werkzaamheden moeten worden uitgesteld. Onder andere elektriciteitsmeters, kabels en transformatoren zijn volgens Liander niet altijd meer voldoende op voorraad.

Door de energietransitie, aanhoudende economische groei, de stevige woningbouwopgave en digitalisering van de samenleving stijgt de vraag naar elektriciteit. Verduurzaming speelt daarbij een belangrijke rol. Onder andere elektrisch vervoer, warmtepompen voor woningen en elektrische boilers voor bedrijven nemen in snel tempo toe.

Investering van 3,5 miljard euro

Tegelijkertijd wordt elektriciteit steeds meer duurzaam opgewekt met zon en wind. Voor al die ontwikkelingen moet het elektriciteitsnet op veel plaatsen worden uitgebreid of verzwaard. De netbeheerder gaat de komende drie jaar onder andere 2.300 nieuwe transformatorhuisjes bouwen en 6.500 kilometer kabel leggen. Liander investeert tot en met 2024 ongeveer 3,5 miljard euro in het elektriciteitsnet van vijf provincies, waaronder Gelderland.

De problematische situatie voor verbruik en teruglevering van stroom op verdeelstation de Waalsprong in Nijmegen-Noord is al geruime tijd duidelijk. Door capaciteitsproblemen kan Liander tijdelijk ook niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Leuth. Ook hier geldt dit voor verbruik en teruglevering van elektriciteit.

De netbeheerder lost dit op door de aanleg van een elektriciteitsverdeelstation in Berg en Dal. Daarnaast wordt de kabelcapaciteit van het net in de omgeving vergroot. Naar verwachting wordt dit eind 2026 afgerond.

Twijfels over investeringen in zonnepanelen

Sinds kort is ook duidelijk dat elektriciteitsverdeelstation Druten aan het plafond zit van zijn capaciteit. Daar staan inmiddels 14 klanten en projecten in de wacht om stroom te kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. Het college van B&W van Druten verwacht dat bedrijven en particulieren mogelijk investeringen in zonnepanelen gaan uitstellen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel