Lead image 1:
Lead image TXT 1: Hélène van der Sijp overleed afgelopen december op 72-jarige leeftijd. Foto: Eigen foto
Ankeiler: Hélène van der Sijp zou dinsdag eigenlijk een lintje krijgen voor haar tomeloze inzet voor de vrouwenrechtengroep van Amnesty Nijmegen.

- Hélène van der Sijp zou dinsdag eigenlijk een lintje krijgen voor haar tomeloze inzet voor de vrouwenrechtengroep van Amnesty Nijmegen. Maar door haar plotselinge overlijden zal ze haar onderscheiding nooit ontvangen. Ook niet postuum.

Lintjesdag zou een zeer heugelijke dag moeten zijn voor Amnesty, en vooral voor Hélène. De dag dat ze een onderscheiding voor haar 20 jaar durende toewijding in ontvangst zou nemen.

Tien dagen te laat

In augustus 2020 werd het idee geboren om Hélène te nomineren voor een onderscheiding. Syl Tuerlings, medelid van Amnesty, deed de aanvraag, samen met drie anderen, onder wie de partner van Hélène. Maar ze waren tien dagen te laat, waardoor ze nog een jaar langer moesten wachten.

Zestien maanden lang hield partner Harry de aanvraag voor haar geheim. De onderscheiding die Hélène volgens veel bekenden van haar zo hard had verdiend. Maar met het plotselinge overlijden van Hélène van afgelopen december, kwam de uitreiking voor haar te laat. Ook omdat lintjes niet postuum worden uitgereikt: ze blijven namelijk eigendom van de Staat.

'Zij zal altijd het licht blijven'

De dag voor Koningsdag organiseerde Harry een bijeenkomst om stil te staan bij wat deze dag had kunnen zijn. De emotie was goed te voelen. Er heersten gemengde gevoelens van verdriet, maar ook vooral veel liefde. De avond werd gevuld met verhalen over de impact die Hélène op de mensen om haar heen had.

“Ze was zo betrokken vanaf dag één, ontfermde zich over iedereen. Dat uitgerekend zij deze dag niet mag meemaken is behoorlijk pijnlijk”, vertelde Marco Bosch, een goede bekende.

Hélène van der Sijp overleed afgelopen december op 72-jarige leeftijd. - Foto: Eigen foto

Vrienden, collega’s en familie bewezen haar een speciale eer. Iedereen deelde die avond hetzelfde gevoel. “Hélène stond niet graag in de spotlight, maar zij had dit zo verdiend. Ze blijft het licht en de liefde van Amnesty Nijmegen”, aldus Alice van der Sijp, de zus van Hélène.

Mensenrechten, niet vrouwenrechten

Harry de Ridder, haar partner en voorzitter van Amnesty Nijmegen, vertelt dat Hélène het hart van de Nijmeegse vrouwenrechtengroep was. Ze zette de vrouwenrechtengroep twintig jaar geleden op. Deze groep is als een van de weinigen tot op de dag van vandaag nog altijd actief.

Niet alleen zette ze de groep op, ze zorgde er ook voor dat de verbinding sterk bleef. “Dat was Hélène, ze wist altijd mensen te raken en verbonden te houden.”

"Hélène had het nooit over vrouwenrechten, maar mensenrechten. Ze zei dan: "'We zijn niet anders, niet meer of minder, maar ook mensen die helaas nog steeds extra aandacht verdienen'.”

Wereldbos

Hoewel Hélène volgens iedereen het hart van de vrouwenrechtengroep was, heeft Harry zeker vertrouwen dat het stokje goed overgedragen zal worden. In het Wereldbos in Malden is daarom ook een boom geplaatst in haar naam. “Het idee is dat de zaden die Hélène met haar werk heeft geplant, het begin zullen vormen voor de betere wereld van morgen.”