Ankeiler: De Hogeschool Arnhem Nijmegen wil graag een veilige omgeving zijn voor studenten en personeel. Maar in de praktijk is dat niet altijd het geval.

- De Hogeschool Arnhem Nijmegen wil graag een veilige omgeving zijn voor studenten en personeel. Maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. Daarom heeft de HAN nu een manifest ondertekend, dat het voor studenten makkelijker moet maken om aan de bel te trekken.

Want de hogeschool staat voor zero tolerance als het gaat om seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Volledig", bevestigt Bridget Kievits van het College van Bestuur. "Je hebt te maken met jonge mensen en in het onderwijs is er altijd sprake van machtsongelijkheid. Daarom is het ongelooflijk van belang dat we daar secuur op zijn."

"We accepteren niet dat dit soort dingen gebeuren. We hebben een hele mooie structuur met vertrouwenspersonen en student-psychologen. Daar moeten mensen dan ook gebruik van maken."

'Ja' zeggen normaliseren

Met de ondertekening van het manifest Let's talk about Yes van Amnesty International laat de HAN merken dit onderwerp zeer serieus te nemen. "Let's talk about Yes betekent dat je toestemming vraagt voordat je bezig gaat met mensen", legt student Marloes Grooten uit. "Het is heel erg gericht op seksueel overschrijdend gedrag en gaat erom om de 'ja' te normaliseren en de vraag te normaliseren."

Niet altijd veilig

Op de HAN is er wel degelijk wat mis, weet Marloes. "Je hoort toch wel van studiegenoten dat het heel veel gebeurt, te veel eigenlijk. Ze voelen zich niet altijd veilig genoeg binnen de school om daar hulp te zoeken. Op deze manier maken we die stap om hier hulp te zoeken kleiner. De drempel moet heel laag zijn."

Zie ook: Meer meldingen van seksueel ongewenst gedrag op scholen

Onderling en op stages

Vincent Schut, student en vertrouwenspersoon binnen een studentenvereniging, beaamt dat. "Ik ken ook wel wat verhalen. Daarom ben ik ook bij Amnesty gegaan en er zo ingerold. Ik hoor niet per se over problemen met machtsverhoudingen. Maar ik weet dat nog wel eens misgaat met studenten onderling en op stages."

Bridget Kievits is blij met het manifest. "We willen een omgeving die veilig en gezond is. Je weet natuurlijk nooit wat je niet weet. Veel studenten zeggen dat ze zich veilig voelen hier, maar we kunnen meer moeite doen om de wegen die ze kunnen bewandelen helderder te krijgen.