Bevat Video: Video
Ankeiler: Vrachtwagenchauffeur Danny Stroo is overladen met reacties na zijn actie op de A15 bij Oosterhout.

- Vrachtwagenchauffeur Danny Stroo is overladen met reacties na zijn actie op de A15 bij Oosterhout. Daar zette hij met zijn heftruck een aanhangwagen rechtop, nadat hij eerst met zijn vrachtwagen de snelweg had geblokkeerd. "Ik heb heel veel positieve reacties gekregen, maar er zijn altijd mensen die het er niet helemaal mee eens zijn."

Eerst nog even terug naar het opmerkelijke tafereel op de A15 van afgelopen zaterdag. Danny komt terug van een rit uit Oostenrijk, als hij bij Oosterhout een auto met aanhangwagen ziet invoegen. “Hij begon te slingeren en voor ik het wist, lag ie om”, vertelt hij maandag op Radio Gelderland.

Achter de aanhangwagen rijden auto’s, die het ongeval maar net kunnen ontwijken. “Het was kantje boord”, zegt Danny daarover.

Zijn vrachtwagen blokkeert de snelweg

De trucker bedenkt zich geen moment en zet zijn vrachtwagen stil op de snelweg. Dat doet hij zo dat de vluchtstrook en rijstroken geblokkeerd worden. Met zijn heftruck die hij vervoert, tilt hij de aanhanger weer rechtop.

Bekijk de beelden van de actie op de A15:

Zijn heldhaftige optreden, gefilmd door een dashcam en gedeeld door zijn werkgever uit Dodewaard, veroorzaakt een storm aan reacties. “Ik heb heel veel positieve reacties gekregen. Echt heel veel”, zegt Danny trots.

Ook op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland komen honderden reacties binnen en veruit de meeste mensen zijn enthousiast. “Veel goede daden worden niet gefilmd, maar geloof me, er zijn altijd meer goede dan slechte mensen in deze wereld”, zegt Mien Wildeman.

Paul Steenhoff spreekt van een ‘uitstekende actie’ en bedankt Danny met name omdat hij veel oponthoud voorkomen heeft. De weg was immers in no time weer vrij, zonder dat bijvoorbeeld Rijkswaterstaat eraan te pas hoefde te komen. “Je kunt ook met je kooiaap dat ding op zijn pootjes zetten en verder rijden.”

‘Levensgevaarlijke actie’

Maar er zijn ook mensen die de actie niet kunnen waarderen. “Iemand vond mij zelfs levensgevaarlijk, die noemde het zelfmoord wat ik deed”, aldus Danny.

“Het lijkt geweldig, maar hij speelt met levens en dat niet alleen van zichzelf”, zegt Tinus Daniëls bijvoorbeeld. Hij wijst erop dat voertuigen van Rijkswaterstaat die de snelweg af moeten zetten, regelmatig betrokken zijn bij aanrijdingen.

Danny kon het niet laten om de discussie hierover aan te gaan. Volgens hem was er al sprake van filevorming op de A15. “De eerste die mij moet raken moet eerst door tientallen auto's heen. Daarnaast maak ik dagelijks mee dat menig automobilist rakelings langs me scheurt, terwijl ik normaal met m'n werk bezig ben. Dan is het verkeer hier op de video nog kinderspel”, reageerde hij.

Eigen veiligheid staat voorop

Zijn eigen veiligheid stond volgens Danny voorop bij zijn actie. Met mensen die dat niet inzien, ‘wil hij graag een woordje mee wisselen’. “Maar sommige mensen veranderen niet van mening”, beseft hij.

Rijkswaterstaat reageerde positief op zijn hulpvaardigheid. Wel wijzen ze ook op de risico’s die erbij komen kijken. Het advies bij een ongeluk blijft daarom: zet je auto in de berm, plaats de gevarendriehoek op 30 meter en wacht op een weginspecteur.

Zie ook: Heldhaftige heftruckchauffeur schiet midden op snelweg te hulp

Meer over

Deel dit artikel