Ankeiler: In bijzondere omstandigheden kunnen ook Wijchenaren die niet tot de doelgroep van inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm horen een eenmalige energietoeslag van 800 euro aanvragen bij de gemeente.

- In bijzondere omstandigheden kunnen ook Wijchenaren die niet tot de doelgroep van inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm horen een eenmalige energietoeslag van 800 euro aanvragen bij de gemeente. De gemeente beoordeelt dan per geval of de toeslag toegekend wordt.

Onbestemd deel

Het CBS schat het aantal Wijchense huishoudens dat tot de doelgroep van de energietoeslag behoort op 1900. Daarvan heeft de gemeente er 1100 zelf in beeld. Zij worden vóór 24 april automatisch uitbetaald. Verder wordt verwacht dat 450 andere huishoudens zelf een verzoek zullen indienen. Deze groep kan vanaf 25 april via de website van de gemeente een aanvraag indienen. Dan blijft er nog een groep van zo’n 350 huishoudens die geen gebruikmaakt van de toeslag, die bedoeld is om het leed van de fors gestegen energieprijzen deels te compenseren. Dat ‘onbestemde’ deel laat ruimte over voor de gemeente om ruimhartiger te zijn met het toekennen van de energietoeslag, die vanuit het Rijk bekostigd wordt.

Bijzondere omstandigheden

Het gaat specifiek om huishoudens die niet tot de doelgroep behoren, maar wel in bijzondere omstandigheden verkeren die ervoor zorgen dat de gestegen energieprijzen extra hard aankomen. “Bijvoorbeeld mensen die in een groot, slecht geïsoleerd huis worden en door omstandigheden niet de middelen of mogelijkheden hebben gehad om hun huis beter te isoleren”, zegt wethouder Nick Derks (VVD). “Of ouderen of chronisch zieken die standaard de thermostaat hoger hebben staan. We gaan het dan per casus beoordelen.”

Boven budget

Hoewel het college verwacht dat het huidige budget ook voldoende gaat zijn om de bijzondere gevallen te dekken, bestaat er de mogelijkheid dat bijzondere aanvragen niet meer uit het budget bekostigd kunnen worden. “Mocht er meer nodig zijn, dan gaan we als college kijken of we nog iets extra’s kunnen doen.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel