Ankeiler: De Omgevingsdienst ODRN heeft met 2021 "een roerig jaar" achter de rug. Dat staat in de jaarstukken en begrotingen, die onlangs openbaar zijn gemaakt.

- De Omgevingsdienst ODRN heeft met 2021 "een roerig jaar" achter de rug. Dat staat in de jaarstukken en begrotingen, die onlangs openbaar zijn gemaakt. De Omgevingsdienst was onder andere betrokken bij het unieke project van de sloop van de Engie-centrale bij Weurt, en bij de controles van asfaltcentrale APN in Nijmegen-West.

Volgens de ODRN (Omgevingsdienst Regio Nijmegen) is men vorig jaar zowel regionaal als landelijk negatief in het nieuws geweest. Daarbij doelt men, behalve handhaving bij asfaltcentrale APN, ook op de inspecties van de tribunes in het NEC-stadion in het Goffertpark. Zoals bekend is daar een tribune ingestort voor supporters van de bezoekende club Vitesse.

"In veel gevallen is in de media een beeld geschetst waarin wij ons als ODRN niet herkenden," zo staat te lezen in de jaarstukken. "We hebben gewerkt aan een strategie om de berichtgeving in het juiste perspectief te zetten," zo meldt de Omgevingsdienst. De ODRN constateert verder dat het aantal persvragen vanuit regionale en landelijke media onverminderd blijft toenemen.

ODRN blijft metingen verrichten bij asfaltcentrale

Over alle commotie met betrekking tot de asfaltcentrale zegt de Omgevingsdienst: "Nog niet alle problemen bij de APN zijn opgelost, maar uit metingen van december 2021 blijkt dat de PAK-emissie inmiddels aan de eisen voldoet. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer. Daarom blijven we meten, omdat we willen zien of die lijn zich doorzet. Samen met de gemeente kijken we welke lessen we over en weer uit dit traject kunnen leren."

Vorig jaar kreeg de Omgevingsdienst "uitzonderlijk veel aanvragen voor bouwvergunningen." Opvallend veel mensen besloten om hun woning aan te passen. De ODRN denkt dat de coronapandemie en de hoge huizenprijzen daarin een rol spelen. Het grote aantal bouwactiviteiten leidde tot een grote werkdruk.

Betrokken bij heel veel zaken

De Omgevingsdienst, waar 250 medewerkers actief zijn, kreeg vorig jaar met name te maken met veel krapte op de arbeidsmarkt en een hoog ziekteverzuim van ruim 6 procent. "In 2021 raasde corona in diverse vormen rond. Er was sprake van langdurig zieken en sociale verschraling."

Uit de jaarstukken blijkt dat de Omgevingsdienst bij heel veel zaken betrokken is, zoals alle problematiek rondom Pfas, procedures rond Milieu Effect Rapportages (MER), bodemkwaliteit, geluidsoverlast, agrarische vergunningverlening, veilige opslag vuurwerk, enzovoort.

De ODRN werkt voor de gemeenten Nijmegen, Druten, Beuningen, Berg en Dal, Wijchen en Heumen. Evenals de provincies Gelderland en Overijssel.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel