Ankeiler: Komend schooljaar kun je in Nijmegen een mbo-opleiding Werkhondenprofessional volgen. En dat is uniek, want dat is de eerste in Nederland.

- Komend schooljaar kun je in Nijmegen een mbo-opleiding Werkhondenprofessional volgen. En dat is uniek, want dat is de eerste in Nederland.

Nederland is wereldwijd een grote leverancier van werkhonden voor politie, defensie en de douane. Een beroemd voorbeeld is de hond die een belangrijke rol speelde bij de opsporing van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in 2019. De hond die destijds uitgebreid door toenmalig president Trump geroemd werd, bleek getraind te zijn in Nederland.

'Taal van de hond'

Toch was er tot nu nooit een officiële opleiding om trainer van deze honden te worden. Vaak worden de trainingen verzorgd door de sector zelf, maar straks kun je dus professioneel hondentrainer worden in Nijmegen.

"We gaan mensen de taal van de hond leren spreken", legt initiatiefnemer en docent Thijs van der Harst van de school Yuverta uit, in gesprek met Radio Gelderland. "Bij hondentaal denk je natuurlijk al aan de stand van de staart en de oren, maar we gaan verder. Er wordt ingegaan op de biologie en het gedrag van honden. We leren mensen echt de gezondheid van de hond herkennen. Daar hoort de hele lichaamstaal bij. Honden spreken immers geen Nederlands."

Want een gestreste hond, kan volgens Van der Harst niet leren. "Honden leren niet goed onder de druk. Je moet het simpel voor ze maken en het in kleine stapjes doen. Geef ze twee opties en als de hond het goede doet, beloon je ze met iets lekkers. 'Dat is leuk', denkt de hond dan, en zo doet hij het nog eens."

Yuverta werkt voor deze opleiding samen met mbo-school Rijn IJssel in Arnhem. "Zij doen de beveiligingsvakken, wij het hondenonderdeel."

'Hond heeft eigen persoonlijkheid'

Maar is iedereen geschikt om hondentrainer te worden? "Je moet heel geduldig zijn, want een hond snapt niet alles in één keer. Je moet steeds blijven nadenken over hoe een hond de wereld ziet."

Wemelt het met deze opleiding straks van de viervoeters op Yuverta? "Nee", lacht Van der Harst. "We werken samen met de sector. We halen honden uit het werkveld wel naar de school toe, maar er verblijven dus geen speciale cursushonden op onze school. Daarnaast leren studenten honden in het algemeen trainen. Want ieder hond heeft een eigen persoonlijkheid. Er is tevens verschillende kennis nodig voor de verschillende rassen", besluit de docent.

Werkhonden worden ook in de zorgsector ingezet. Denk aan blindengeleidenhonden, maar assistentiehonden die helpen bij angstoornissen en traumaverwerking. Leerlingen die de opleiding kunnen volgen kunnen zich aanmelden bij de school in Nijmegen. De opleiding Werkhondenprofessional bij Yuverta duurt drie jaar is heeft niveau 4.

Zie ook: Hulphond Dimple helpt mensen met prikangst in Ede