Bevat Video: Video
Ankeiler: Je bent er jaren mee bezig, maar dan kan zelfs een stokoude woonboerderij energiezuinig gemaakt worden.

- Je bent er jaren mee bezig, maar dan kan zelfs een stokoude woonboerderij energiezuinig gemaakt worden. Han Blok en Froukje Balk begonnen in 2009 met het verduurzamen van hun boerderij in Horssen. Zaterdag konden mensen een kijkje komen nemen, in het kader van de Duurzame Huizen Route. In heel Nederland waren energiezuinige huizen open voor publiek.

De eerste stap voor Han en Froukje ligt wellicht voor de hand: ze legden 24 zonnepanelen op het dak van de schuur. “Die schuur stond er al, dus ik dacht: zonde om dat dak niet te benutten,” vertelt Blok. Een groot deel van het dagelijkse stroomgebruik kwam vanaf toen van de zon, maar ze merkten dat sommige apparaten wel héél veel stroom verbruikten. “Vooral de droogtrommel en het zeeaquarium waren energiesluipers, dus die hebben we weggedaan.”

Tekst gaat verder onder de video:

Later kwam er een warmtepomp en een elektrische auto, en ook extra zonnepanelen. De vooruitgang ten opzichte van de ‘oude’ panelen was enorm, zo merkte Blok: “Zonnepanelen van dezelfde grootte kosten een kwart, en leveren twee keer zoveel.”

Isoleren en niet meer vliegen

Ook het huis zelf namen ze onder handen. In de spouw tussen de binnen en buitenmuur werd isolatie gespoten. Daardoor waren meteen ook de kieren en naden gedicht en kon het grondwater niet meer optrekken. Blok heeft zelf de dak en zolderisolatie gelegd, met grote schuimplaten.

De energie werd dus duurzaam opgewekt, het verbruik verminderd, maar er was nog een derde verandering die de co2-voetafdruk verlaagde: de levensstijl van het echtpaar. “We hebben op een gegeven moment besloten: we willen niet meer vliegen. En we zijn gestopt met vlees eten.”

Blok becijferde dat ze ten opzichte van vóór de veranderingen nu 84% minder co2 de lucht in stoten. 100% halen ze niet. “Want we willen ook af en toe met ons diesel-campertje op vakantie. Die is helaas nog niet elektrisch.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.