Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: François Gesthuizen als trainer van NEC. Foto: Broer van den Boom
Ankeiler: Twee jaar geleden was hij nog hoofdtrainer van NEC, maar daarna begon een periode vol rampspoed voor François Gesthuizen uit Millingen aan de Rijn.

- Twee jaar geleden was hij nog hoofdtrainer van NEC, maar daarna begon een periode vol rampspoed voor François Gesthuizen uit Millingen aan de Rijn.

Hij mocht niet verder bij het eerste elftal en kreeg een functie in de jeugdopleiding. En ook daar moest hij een jaar later weg. Daarom koos hij voor een maatschappelijke carrière.

Kijk en luister naar het verhaal van François Gesthuizen:

"Privé zijn er een paar vreselijke dingen gebeurd. Een hele vervelende scheiding, die niet mijn keuze is geweest en waarin een aantal dingen zijn gebeurd, die het daglicht niet kunnen verdragen. Daarnaast werd mijn contract bij NEC niet verlengd. Mijn wereld stond op z'n kop en dan ga je in de overlevingsmodus."

Voetbal als hobby

"Ik stond voor een kruispunt: kiezen tussen mijn kinderen en de voetballerij. Ik koos ervoor om er te zijn voor mijn kinderen. Dus zocht ik naar iets maatschappelijks, langzaam die transitie maken van voetbal als werk naar voetbal als hobby. Ik volgde allerlei loopbaantrajecten en vond uiteindelijk een baan bij het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen. En daarnaast toch iets in het voetbal, bij De Treffers."

Ontslag bij De Treffers

Maar dat liep ook verkeerd af, want bij de club uit Groesbeek werd Gesthuizen twee weken geleden ontslagen. "Ik wilde mijn passie blijven uitvoeren en kreeg een kans als hoofdtrainer bij De Treffers. Een hartstikke mooie club, waar ik vroeger als jochie al met mijn vader langs de lijn stond. Een tegenslag dat het eindigde."

François Gesthuizen als trainer van NEC - Foto: Broer van den Boom

Afscheid nemen van het voetbal was lastig. "Door die negatieve ervaringen van de laatste jaren past het niet meer helemaal bij mij. Ik wil nog wel in het voetbal actief blijven, maar op een ander niveau en het zal niet meer de boventoon voeren. Ik wil niet te negatief doen over het voetbal, want ik heb er jarenlang van gegeten. Er waren nog wel opties in het betaald voetbal, maar ik moest deze keuze wel maken, voor de kids."

Plezier in nieuwe baan

Gesthuizen heeft plezier in zijn nieuwe baan. "Wat wij doen, is mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk proberen te krijgen. Er zit een leuke dynamiek in. Het geeft een fijn gevoel als we mensen weer aan het werk krijgen. In die situatie zit ik zelf ook een beetje. Mijn werk is me een beetje ontnomen, als je het hebt over voetbal. Maar het is hartstikke mooi als je mensen, die in een uitkering zitten, daaruit kunt krijgen en aan werk kunt helpen. Dat doet me echt goed."

Meer over

Deel dit artikel