Ankeiler: De gemeente Wijchen wil voor kwetsbare leerlingen die zelfstandig hebben leren reizen de vergoeding voor hun vervoer naar school in stand houden, ondanks het feit dat ze geen gebruik meer maken van leerlingenvervoer.

- De gemeente Wijchen wil voor kwetsbare leerlingen die zelfstandig hebben leren reizen de vergoeding voor hun vervoer naar school in stand houden, ondanks het feit dat ze geen gebruik meer maken van leerlingenvervoer. Zo hoopt men ouders te stimuleren hun kind zelfstandigheidstraining te laten volgen.

Buddyreizen

De gemeente wil in een vroeg stadium bij de aanvraag van leerlingenvervoer voor een kwetsbaar kind het gesprek al aangaan met de ouders en de leerling over wat de leerling in het vervoer kan leren om zelfstandig naar school te reizen en welke hulp de gemeente hierin kan bieden. Zo is er bijvoorbeeld het MEE Buddyreizen om leerlingen zelfstandig te leren reizen met het openbaar vervoer. Het kind hoeft dan bij succes geen gebruik meer te maken van het georganiseerde leerlingenvervoer, dat zij als stigmatiserend kunnen ervaren.

Ouders

Het probleem zit hem er vaak echter in dat ouders het lastig vinden om hun kinderen een zelfstandigheidstraining te laten afleggen. “Die vinden het vaak spannend, denken dat hun kind dat niet kan en dat zo’n training tot meer zelfredzaamheid erg belastend voor ze is”, zegt wethouder Paul Loermans (Kernachtig Wijchen). “Als je dan vervolgens als ouder opeens ook zelf moet gaan betalen voor het vervoer van je kind omdat deze zelfstandig kan reizen, levert dat alleen maar minder animo op om je kind een zelfstandigheidstraining te laten volgen en afronden. Daarom willen we de voorziening voor vergoeding van het vervoer van deze leerlingen in stand houden, ondanks dat ze geen gebruik meer maken van leerlingenvervoer. Dat is ook een investering in de leerling voor de toekomst. We vinden het belangrijk dat ook zij zelfstandig leren reizen, want het is juist voor hen goed om te ervaren dat ze dit wél zelf kunnen. Ook kan het ertoe leiden dat ze zelfstandig naar andere bestemmingen durven te reizen.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel