Ankeiler: De eikenprocessierups lijkt definitief op de terugtocht, omdat voor het derde jaar op rij de overlast duidelijk afneemt.

- De eikenprocessierups lijkt definitief op de terugtocht, omdat voor het derde jaar op rij de overlast duidelijk afneemt. Na het topjaar 2019 waren er een jaar later in de regio Nijmegen globaal de helft minder klachten. In 2021 halveerde het aantal klachten opnieuw en dit voorjaar en zomer wordt wederom een daling verwacht van het aantal nesten en bijbehorende ellende.

Volgens het Kennisplatform Processierups zijn er afgelopen najaar relatief weinig vlinders uitgevlogen, waardoor er ook minder eipakketjes zijn afgezet.

De gemeenten, zoals Nijmegen, Druten, Wijchen en Beuningen, zeggen in principe de afgelopen jaren geen eikenbomen te hebben gekapt om zo de rupsenplaag te bestrijden. De plaag wordt bestreden door nestkasten op te hangen voor vogeltjes (mezen) die graag jonge rupsen eten. Daarnaast worden de nesten weggehaald, maar dat moet wel gebeuren door gespecialeerde bedrijven.

Aantal eiken blijft op peil

De gemeente Nijmegen zegt de nesten alleen nog weg te halen op druk bezochte plekken, waar ernstige overlast niet kan worden voorkomen. Nijmegen probeert een natuurlijk evenwicht te creëren, waarbij vijanden zoals sluipwespen en gaasvliegen goed gedijen.

Wijchen en Druten zeggen dat in hun gemeenten het aantal eiken door herplanting ongeveer op peil is gebleven. Beuningen heeft het zelfde beleid, maar is wel terughoudend wat betreft het planten van eiken in de bebouwde kom en langs fietsroutes.

Biodiversiteit belangrijk

Een woordvoerder van de gemeente Beuningen vertelt: "We zorgen voor verschillende soorten bomen en struiken zodat de eikenprocessierups veel minder kans krijgt." Ook in Nijmegen worden nieuwe eiken neergezet op locaties waar veel variatie is aan plantensoorten. Vooral omdat hier voldoende biodiversiteit is, waardoor vogels, vleermuizen en insecten ervoor zorgen dat de overlast van de rupsen wordt beperkt.

De eikenprocessierupsen veroorzaken vooral in het voorjaar en zomer overlast. De rups heeft namelijk ontelbaar veel brandharen, die bij aanraking zorgen voor jeuk en een branderig gevoel.

Zie ook: alle berichtgeving over de eikenprocessierups in Gelderland

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.