Ankeiler: Bij de gemeente Beuningen zijn meerdere bezwaarschriften binnengekomen tegen het plaatsen van 16 beelden in beeldentuin De Tempelhof langs de dijk in Winssen.

- Bij de gemeente Beuningen zijn meerdere bezwaarschriften binnengekomen tegen het plaatsen van 16 beelden in beeldentuin De Tempelhof langs de dijk in Winssen. Een buurman, wiens woning grenst aan de beeldentuin, zegt dat het gaat om een verkleinde versie van het omstreden plan Anima Mundi.

De gemeente heeft de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het plaatsen van de beelden van 23 december tot 23 februari ter inzage gelegd.

Anima Mundi komt niet van de grond

Ook de betreffende buurman heeft een bezwaarschrift ingediend tegen het plaatsen van de 16 beelden. Volgens de buurman hebben de beelden een minimale hoogte van 5,5 meter en is er sprake van "een aanzienlijke totale afmeting". Het geheel komt naar mening van de buurman uit boven de hoge omheinde haag van het perceel.

Het kunstenaarsechtpaar Adelheid en Huub Kortekaas heeft de afgelopen jaren meerdere keren tevergeefs geprobeerd het project Anima Mundi langs de dijk van de grond te krijgen. Steeds weer kon dat rekenen op een stevige weerstand vanuit een deel van de bevolking van Winssen.

"Geschiedenis herhaalt zich"

De tegenstanders vonden Anima Mundi een veel te grootschalig project, zo vlakbij natuurgebied de uiterwaarden. Het project Anima Mundi is een 100 meter lange zuilengalerij met onder andere een bijna zeven meter hoge toegangspoort.

Het komt er op neer dat men bang was dat Anima Mundi veel te veel bezoekers zou aantrekken vanuit de hele regio en ook daarbuiten. Veel omwonenden langs de dijk zijn tegen tegenstander van alle activiteiten, die mogelijk extra verkeer en bezoekers aantrekken. "Het lijkt er sterk op dat de geschiedenis zich herhaalt," aldus de buurman van de beeldentuin.

Voorlopige publiciteitsstilte

In 2015 heeft de gemeenteraad het eerste plan voor de plaatsing van Anima Mundi in een gebied met de bestemming natuur afgewezen. In 2021 heeft de raad een tweede plan voor een theetuin afgewezen.

Adelheid Kortekaas zei vrijdag dat beide kunstenaars voorlopig een publiciteitsstilte in acht zullen nemen, zolang het plan nog niet definitief is vastgesteld.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel