Ankeiler: Inwoners van de gemeente Nijmegen met een laag inkomen ontvangen in april automatisch een eenmalige energietoeslag van 600 euro om de stijgende energielasten deels te compenseren.

- Inwoners van de gemeente Nijmegen met een laag inkomen ontvangen in april automatisch een eenmalige energietoeslag van 600 euro om de stijgende energielasten deels te compenseren. Het Rijk bezig met een wetswijziging voor deze regeling. Nijmegen loopt daar alvast op vooruit. De meeste minima ontvangen de energietoeslag automatisch. De toeslag staat los van een compensatie van het Rijk voor alle burgers.

130 procent van het sociaal minimum

Nijmegen wacht niet op de definitieve wetswijziging van het Rijk voor de regeling en begint alvast met het uitkeren van de toeslag om mensen te compenseren voor de gestegen prijzen. “Vooral minima hebben nu al veel last van die gestegen prijzen”, zegt wethouder Petra Molenaar (SP). “We kiezen in tegenstelling tot sommige andere gemeenten voor om dit te doen voor huishoudens die een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum hebben, dat wil zeggen eenpersoonshuishoudens met een inkomen van ongeveer 1400 euro en tweepersoonshuishoudens met een inkomen van rond de 2000 euro. Dat sluit aan bij ons minimabeleid als gemeente en om te voorkomen dat een groep mensen op een later moment alsnog bij de gemeente moet aankloppen. Zo betrekken we ook een groep die we onder ‘werkende armen’ kunnen scharen.”

Automatische uitkering

Wat ook meespeelt in de keuze om voor huishoudens met een inkomen tot 130 van het sociaal minimum te gaan, is dat de gemeente een groot deel van deze groep al in beeld heeft en hen dus gemakkelijk automatisch deze toeslag kan doen toekomen.” Dat was juist weer ingewikkelder geweest als we enkel tot 120 procent van het sociaal minimum gegaan waren”, vertelt Molenaar. “Dan was er geld verloren gegaan aan het uitvoeren van de regeling dat nu ten goede komt aan de minima zelf.”

600 of 800 euro?

De richtlijn van het Rijk naar gemeentes toe voor deze toeslag betreft een bedrag van 800 euro. “Dat zouden wij het liefst ook doen, maar daar zijn de middelen die we van het Rijk krijgen voor deze regeling niet naar”, zegt de wethouder. “Die middelen hebben we gedeeld door het aantal huishoudens met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum, daarom komen we op 600 euro uit. Maar omdat we voorzien dat de gemeenteraad wellicht geld beschikbaar wil maken om daadwerkelijk tot 800 euro te gaan, leggen we ook meteen een voorstel aan de raad voor om dat te regelen.” Mogelijk valt de toeslag dus uiteindelijk nog hoger uit.

Energiecoaches

Molenaar erkent dat een eenmalige uitkering niet voldoende is. “Daarmee los je het probleem niet helemaal op. We willen vooral ook dat mensen gaan besparen op hun energieverbruik, wat dat levert uiteindelijk het meest op. Daarom kunnen minima ook gebruikmaken van energiecoaches die helpen om met kleine ingrepen woningen energiezuiniger te maken. Die regeling bestaat al en wordt tot dusverre goed ontvangen.”

17.700 huishoudens

Iedereen in de doelgroep die bij de gemeente in beeld is omdat ze een bijstandsuitkering ontvangen of gebruikmaken van de Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering (CAZ), ontvangt de toeslag deze maand automatisch. Dat zijn zo’n 14.000 huishoudens van in totaal ongeveer 17.700 huishoudens die recht hebben op de toeslag. Anderen kunnen vanaf 1 mei de voorwaarden vinden en de toeslag aanvragen via de website van de Gemeente Nijmegen. Ongeveer één op de 4,5 huishoudens in Nijmegen heeft recht op deze energietoeslag, die boven op de compensatie vanuit het Rijk voor alle burgers komt. Die compensatie zal gemiddeld zo’n 400 euro bedragen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel