Bevat Video: Video
Ankeiler: Bezoekers van het coronaprotest in Nijmegen reageren zondag met afschuw en ongeloof op de arrestatie van de voorman van Viruswaarheid Willem Engel.

- Bezoekers van het coronaprotest in Nijmegen reageren zondag met afschuw en ongeloof op de arrestatie van de voorman van Viruswaarheid Willem Engel. De politie hield de Rotterdammer zondag aan op de snelweg toen hij onderweg was naar de betoging in de Waalstad. Hij zou in Nijmegen spreken.

Zie ook: Corona-activist Willem Engel onderweg naar Nijmegen opgepakt

Eerder deze week was de activist vrijgelaten, op voorwaarde dat hij geen berichten op sociale media zou plaatsen. Vrijdag en gisteren kwam Engel echter langs in het online tv-programma Café Weltschmerz. Daarmee schond hij volgens het Openbaar Ministerie die voorwaarde; de corona-activist werd naast de snelweg uit een auto geplukt.

“Vreselijk”, reageert een vrouw tijdens de betoging in Nijmegen tegen verslaggeefster Denise Eigenbrood van Omroep Gelderland. “Dit kan gewoon niet in Nederland. Je mag hier in principe zeggen en doen wat je wil. Maar de laatste twee jaar absoluut niet. Wij moeten geen Noord-Korea worden of China. Dit is Nederland.”

Willem heeft nooit iets gedaan. Hij heeft niemand aangevallen, niemand neergeschoten

Dat hij opnieuw opgepakt, kan en wil ze niet begrijpen. “Willem heeft nooit iets gedaan. Hij heeft dingen gezegd en naar buiten gebracht. Hij heeft niemand aangevallen, niemand neergeschoten. Tegenwoordig word je al opgepakt als je iets zegt en dat kan gewoon echt niet. Dat moet niemand willen.”

Beelden uit Nijmegen:

De vrouw die samen met haar naar Nijmegen is gekomen, zegt: “Ik sla gewoon een beetje dicht. Het nieuws dat Willem is opgepakt, vind ik onvoorstelbaar.” ze zegt liever niets, laat ze weten. "Anders word ik misschien ook wel opgepakt."

'Dit geeft een afschuwelijk gevoel'

“Spijtig”, noemt een jongeman de arrestatie van Engel. “Dat hij weer is opgepakt zegt mij genoeg over de stand van de democratie in Nederland. Ze willen de mond snoeren van dissidenten en kritische sprekers. Ze willen ze monddood maken.”

“Ik vind het gewoon verschrikkelijk”, zegt een andere vrouw. “Dat je niet mag zeggen wat je vindt en dat het volgens jouw onderbuikgevoelens niet klopt. Ik ben heel erg boos dat je je mening niet mag geven. Onze vrijheid wordt zó ingeperkt. Dat geeft een afschuwelijk gevoel.”

Het coronaprotest trekt zo'n tweeduizend bezoekers.

Deel dit artikel