Bevat Video: Video
Ankeiler: Verschillende politici in de regio namen dinsdagavond afscheid van hun gemeenteraad.

- Verschillende politici in de regio namen dinsdagavond afscheid van hun gemeenteraad. Sommigen stelden zichzelf tijdens de verkiezingen niet opnieuw verkiesbaar als raadslid, anderen vonden het welletjes met het wethouderschap, of hun partij haalde te weinig zetels om in de nieuwe raad terecht te komen. RN7 sprak enkele toonaangevende 'vertrekkers'.

Tekst gaat verder onder de video:

Beuningen

Henk Plaizier van VVD Beuningen neemt afscheid, omdat hij niet meer op een verkiesbare plaats op de lijst stond. "Maar ik heb zelf gekozen om deze periode als lijstduwer op te treden, dus ik heb ook niks te klagen", vertelt Plaizier. "De mooiste en grootste opdracht van de afgelopen jaren was Beuningen weer financieel gezond maken, en dat is gelukt. Ik ben en blijf een politiekdier, dus op een of andere manier zal ik in de toekomst iets met politiek doen", aldus het vertrekkende raadslid, die de afgelopen coalitieperiode overigens begon als wethouder, totdat de coalitie in maart 2020 viel.

Hoewel er binnenkort pas afscheid wordt genomen van vertrekkende wethouders, sprak RN7 toch al even met wethouder Piet de Klein. De Klein vindt het na twaalf jaar wel mooi geweest. "Ik heb goede jaren gehad, maar merk wel dat het tijd is voor verjonging", zegt de wethouder. "Het meest trots ben ik op de Multifunctionele Accommodatie in Weurt die we hebben kunnen realiseren. De zandwinning in Beuningen was ook een enorme uitdaging toen we begonnen in 2010. Wij hebben dat goed geregeld en we zijn nu boven jan."

Nijmegen

Tobias van Elferen van D66 Nijmegen stopt na twaalf jaar als raadslid. “Ik denk dat het goed is als een nieuwe generatie aanzet is", vertelt het raadslid. "Voor mij was een hoogtepunt dat ik samen met mijn fractie 21 voostellen heb gedaan om de kans gelijkheid in Nijmegen te verbeteren."

Toch gaat Van Elferen de gemeenteraad missen: "Vooral dat we in de raad gewend zijn om het met elkaar oneens te zijn. Iedereen heeft een mening en het is bijzonder dat je op een volwassen manier met elkaar kunt debatteren."

Ook Mark Buck van CDA Nijmegen stopt er na twaalf jaar mee. “Ik ben op m’n achttiende begonnen en heb het ongelofelijk leuk gehad, maar het is goed om op enig moment te stoppen." Buck kijkt terug naar een mooie periode: "Samen met collega Paul Eigenhuijsen heb ik een tijd terug een initiatief gedaan waardoor er nu Stolpersteine in Nijmegen komen; een zichtbare herinnering aan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Daar ben ik trots op", vertelt Buck.

Wijchen

Kees van Galen van D66 Wijchen had zichzelf nog wel verkiesbaar gesteld, “maar D66 is gelijk gebleven in stemmen en zetels en dat betekent dat er twee nieuwe mensen in de raad komen", zegt van Galen. "Wat ik het meest ga missen is de interactie met gelijkgestemden en tegenstanders in een debat, waarbij je uiteindelijk met z’n allen het beste voor Wijchen voor ogen hebt.”

Ook Zainab Osman (PvdA) neemt afscheid van de Wijchense raad: “Er is een tijd van komen, en een tijd van gaan. Voor mij is het moment aangebroken om afscheid te nemen van de gemeenteraad", vertelt Osman. "Mijn plannen zijn om me de komende tijd bezig te houden met mijn vakgebied, de zorg. Daarnaast zie ik wel wat er op mijn pad komt", vertelt het vertrekkende raadslid. Ik ga de gesprekken met de inwoners over de besluiten van de gemeenteraad het meeste missen", aldus het vertrekkende raadslid.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.