Bevat Video: Video
Ankeiler: Maart roert zijn staart, en april doet wat ‘ie wil. Nog even krijgen we koude dagen, met nachtvorst en wellicht zelfs sneeuw.

- Maart roert zijn staart, en april doet wat ‘ie wil. Nog even krijgen we koude dagen, met nachtvorst en wellicht zelfs sneeuw. Dat laatste staartje van de winter is problematisch voor fruittelers: een deel van de knoppen aan hun bomen zijn namelijk al open, en nu zeer kwetsbaar voor vorst. En als de bloesem kapot vriest, groeit er later in het jaar geen vrucht aan de boom.

“Als het gaat vriezen moeten wij voorkomen dat die bloemen niet bevriezen,” vertelt teler Toine Janssen uit Winssen. “Deze bloemen zijn zo kwetsbaar dat het weefsel bevriest als de temperatuur onder nul komt.”

Tekst gaat verder onder de video:

Gelukkig zijn er manieren om het kapotvriezen van de bloesem tegen te gaan. Janssen vertelt: “wij gaan in dit geval beregenen. Dit zorgt ervoor dat er een laagje water op komt. Dit laagje water gaat stollen, wat voor stollingswarmte zorgt. De temperatuur bij de bloemen gaat zo niet lager dan nul graden. Zo krijgen ze geen nachtvorstschade.”

Vuurkorven

Het bewateren van de gewassen in misschien wel de meest gebruikte methode, maar het is zeker niet de enige. “Een vuurkorf kan bijvoorbeeld ook, maar dit is een enorm arbeidsintensieve manier. Dit wordt voornamelijk in de duurdere soorten teelt gebruikt, bijvoorbeeld bij bessen.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel