Ankeiler: Nu bekend is geworden dat GroenLinks samen met GBO en het CDA aan de onderhandelingstafel zit voor de gemeenteraad in Overbetuwe, vragen tegenstanders zich af of de hoofdpijndossiers hiermee worden opgelost.

- Nu bekend is geworden dat GroenLinks samen met GBO en het CDA aan de onderhandelingstafel zit voor de gemeenteraad in Overbetuwe, vragen tegenstanders zich af of de hoofdpijndossiers hiermee worden opgelost. GroenLinks was altijd fel tegenstander van de Railterminal en ook bij de komst van Windpark Midden-Betuwe zette de partij grote vraagtekens.

De actiegroep Overbetuwe Overbelast die tegen de komst van de Railterminal strijdt, is optimistisch over de mogelijke deelname van GroenLinks aan de coalitie. "GroenLinks was altijd al één van de grootste tegenstanders van de komst van de terminal. GBO was voor de vorige coalitie ook tegen, maar heeft in de coalitie met CDA steeds braaf meegewerkt. Een prijs die ze blijkbaar hebben willen betalen voor deelname aan de coalitie", legt Koos Nijssen, voorman van de actiegroep uit.

'Zeg de samenwerkingsovereenkomst met de provincie op'

"Maar nu ze zelf de grootste zijn en met een GroenLinks in de coalitie komen, lijkt me het moment daar om de samenwerkingsovereenkomst met de provincie op te zeggen. Dat zal het CDA waarschijnlijk niet leuk vinden", vertelt Nijssen. "Het CDA heeft namelijk de hele tijd gezegd tegen railterminal te zijn, maar heeft in alle stappen vóór de terminal gekozen. Mogelijk onder druk van hun provinciale vrienden."

Wat bijzonder aan de positie van GroenLinks is, is dat zij op provinciaal niveau niet voor zijn, maar in coalitieverband wel afgesproken is dat er wordt gewerkt aan de komst van de railterminal.

Windmolens, ja mits

Wat betreft de komst van winmolens, daar is GroenLinks altijd voor geweest, mits er goed overleg met omwonenden is. In hun ogen verliep het proces rondom Windpark Midden-Betuwe niet goed en 'daarmee is er een risico dat draagvlak verdwijnt en niet het beste plan voor Overbetuwe wordt gerealiseerd', valt er op de website de partij te lezen.

GBO had als coalitiepartner eerder wel ingesteld met de komst van windmolens door een intentieovereenkomst aan te gaan met de initiatiefnemers van Windpark Midden-Betuwe. Deze werd echter eind vorig jaar niet verlengd. 'Het college biedt hiermee de ruimte aan de gemeenteraad om aanvullende kaders op te stellen voor windmolens in dit gebied', stond er in de beslissing van het college te lezen.

'Alternatieve energie wel nodig'

GBO liet voor de Kies-Wind-Wijzer van Bewonersplatform Midden-Betuwe weten dat de opgave van het windpark lastiger is dan gedacht. "GBO vindt dat alternatieve energiebronnen of duurzame energie nodig is om onze energievoorziening voor de toekomst te garanderen, echter altijd in samenspraak met inwoners en ondernemers. Voldoende aandacht voor gezondheidsaspecten zijn hierbij een harde eis."

Fred Eggink, voorzitter van de actiegroep Malle Molens is gematigd optimistisch over de mogelijke coalitie van GBO, VDA en GroenLinks: "Dat heeft te maken wat de lijsttrekkers vooraf gezegd hebben. De opstelling van GroenLinks geeft wat moed gezien uitlatingen van Rik van den Dam. Hij vindt de locatie van het windpark nabij de bewoonde wereld slecht. Wijntje Hol (CDA) heeft ook zijn bezwaren geuit", legt hij uit. "Ik heb het idee dat we het van deze partijen moeten hebben. GBO blijft nog even een vraagteken, al gaf hun wethouder wel toe dat het windpark nog lang geen gelopen race is."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.