Ankeiler: Op haar achttiende deed Hadassah Wiersma (51) aangifte van seksueel misbruik binnen de Jehova's Getuigen.

- Op haar achttiende deed Hadassah Wiersma (51) aangifte van seksueel misbruik binnen de Jehova's Getuigen. Daar was ze tot die tijd lid van, omdat haar ouders daar actief waren. Die aangifte viel in slechte aarde, waardoor Hadassah uit de gemeenschap werd gezet. Het echtpaar dat haar misbruikt zou hebben, hoort er nog wél bij, vertelt zij.

"Ik ben tien jaar lang seksueel misbruikt", stelt Hadassah. "Van mijn zevende tot achttiende jaar." Maar aangifte mocht zij niet doen van de geloofsgemeenschap. "De Jehova's Getuigen hebben liever dat dat binnen vier muren wordt afgedaan. Ze hebben een eigen rechtssysteem en raden af om naar de 'wereldse rechter' toe te gaan. Want je doet geen aangifte tegen je 'broeder en zuster'." Volgens Hadassah omdat ze bang zijn voor krantenkoppen waarin Jehova's Getuigen aan misbruik worden gekoppeld.

Voor haar voelde het misbruik als meer dan iets dat binnen vier muren kon worden afgedaan en dus besloot Hadassah wel naar de politie te gaan. Daarop werd Hadassah zelf uit de gemeenschap gezet en kreeg ze te maken met volledige uitsluiting, shunning. Tegen dat 'sociaal doodverklaren', komen zij en andere slachtoffers nu in actie en proberen dat in navolging van België ook in Nederland strafbaar te krijgen.

Zie ook: Henri maakt vuist tegen 'discriminerende shunning' door Jehova's

'Stond helemaal alleen'

"Mijn ouders klapte letterlijk de deur achter me dicht. Ik moest mijn huissleutels inleveren en stond helemaal alleen op straat", herinnert Hadassah. "Dat is keihard. Eigenlijk heb je op zo'n moment heel erg hard hulp nodig en een luisterend oor. Je bent bovendien je hele familie kwijt. Die zitten namelijk allemaal in dat geloof. Je veilige haven waarin je bent opgegroeid, valt in één klap weg."

Omdat je in de omgeving buiten de gemeenschap geen leven hebt opgebouwd, kun je ook nergens terecht, ervaarde Hadassah. "Want alles wat 'werelds' was, was niet oké."

Het misbruik werd volgens Hadassah deels erkent. Het echtpaar dat haar zou hebben misbruikt, werd 'een paar maanden uit de gemeenschap gezet'. "Daarna werden ze er weer in opgenomen." Maar háár stap naar de 'wereldse rechter', bleek een absolute no-go. Bovendien werd Hadassah ingewreven dat zij haar familie had laten vallen en te schande gemaakt. "Alle banden werden doorgesneden. Ik werd doodverklaard."

Zelfmoordpogingen en therapie

Het oppakken van een nieuw leven, ervaart zij tot op de dag van vandaag als een keiharde strijd. "Het zijn zulke diepe littekens die er zijn geslagen." Tot drie keer toe deed Hadassah een zelfmoordpoging en nog wekelijks heeft ze therapie. "Dat is de impact die het kan hebben: dit moet worden aangepakt."

De stappen die nu worden gezet om shunning strafbaar te stellen, zullen voor Hasassah te laat zijn, ziet ze. "Maar er zijn nog zoveel kinderen binnen dat geloof: als ik alleen al kijk naar de twee kinderen van mijn zusje, die geen contact met mij mogen hebben. Ook al is het voor mij te laat, er zijn er nog zoveel na mij."

'Trekken kwetsbare mensen'

Youri Jourdain (33) kwam op zijn negentiende binnen de gemeenschap van de Jehova Getuigen. "Ik was gefascineerd door de bijbel en kwam uit een instabiel gezin. Ik was op zoek naar structuur. Dit soort religieuze organisaties trekken mensen die op dat moment kwetsbaar zijn."

Als leden van de gemeenschap 'een fout maken', komen ze voor het juridisch comité, ervaarde Youri. "Dat beoordeelt of je voldoende spijt of berouw hebt van wat je hebt gedaan." Zelf had Youri gemeenschap met zijn vriendin. "Ongehuwd."

"Ik had wel spijt van wat ik had gedaan, maar zij vonden dat ik niet genoeg berouw toonde. Toen dacht ik bij mezelf: hoe weet jij dat en wie ben jij om te bepalen of ik voldoende berouw heb van hetgeen ik heb gedaan", betoogt Youri. Ook ging hij zich afvragen waarom deze mannen zoveel invloed en macht hadden. "Toen begon ik kritisch na te denken: hier klopt iets niet."

'Ik zat bij een sekte'

Youri kwam tot de conclusie dat hij onderdeel uitmaakte van een sekte. Dat realiseerde hij zich onder meer toen hij een goede vriend van hem tegenkwam in een burgertent. "Ik zag aan hem dat hij me wilde spreken, maar dat niet mocht", vertelt Youri geëmotioneerd. "We waren echt goede vrienden en deelden zoveel dingen met elkaar. Maar doordat een religieus bedrijf zegt dat ik niet langer lid ben, wordt onze vriendschap kapot gemaakt." De controle is zo groot, constateert Youri. "Al die regels zijn heel ingrijpend voor iemand zijn leven."

Het voelt alsof zijn oude gemeenschap hem niet eens erkent als persoon. "Ze doen alsof ik niet besta. Dat raakt me echt heel heftig. Er zijn momenten geweest dat ik mijn leven heb willen beëindigen."

Deel dit artikel