Ankeiler: Mensen die de geloofsgemeenschap van Jehova’s Getuigen verlaten of moeten verlaten, worden sociaal compleet geïsoleerd door hun oude gemeenschap.

- Mensen die de geloofsgemeenschap van Jehova’s Getuigen verlaten of moeten verlaten, worden sociaal compleet geïsoleerd door hun oude gemeenschap. Het leidt tot schrijnende situaties waarbij ouders afstand nemen van hun eigen kinderen of tegen ex-Jehova's op begrafenissen niet wordt gesproken. Slachtoffers van dit zogenoemde shunning komen nu in actie om dit strafbaar te stellen. In Andelst werd dit weekend een stichting opgericht om een vuist te maken.

Henri Dahlem (50) uit Aalten is een van de initiatiefnemers en voorzitter van de Stichting Against Watchtower Shunning'. Shunning is eigenlijk het woord voor 'sociaal doodverklaren', legt Henri uit. "Het is een totaal isolement."

'Politiek is van Satan'

Henri werd zelf grootgebracht in een gezin van Jehova's Getuigen. "Ik geloofde, en doe dat nog steeds. Maar ik had ook een interesse om voor onrecht op te komen via een politieke weg." Politiek is in die kringen 'des duivels', weet Henri. "Eigenlijk is die van Satan. Alles buiten hun eigen organisatie wordt neergezet als werelds en aards, ofwel demonisch."

Zie ook: 'Shunning' voor Hadassah nadat ze aangifte deed van seksueel misbruik

Daardoor werd Henri uitgesloten van zijn gemeenschap. Tijdelijk keerde hij terug. Maar toen hij in Arnhem actief werd voor de Koerdische kwestie, werd hem opnieuw de deur gewezen. "Dat wordt dan direct doorgegeven aan alle gemeenten van Jehova's Getuigen die mij kennen. Als ik dan iemand bel, wordt de telefoon direct opgehangen. In de Steenstraat kwam ik een aantal Jehova Getuigen tegen. Die werden verboden mij te groeten, omdat ik was uitgesloten. Dat voelt hard aan." Toen in 2013 zijn oma stierf, was er op de begrafenis niemand die met Henri sprak.

Toen een groep mede-slachtoffers van shunning het vorig jaar in België voor elkaar kreeg om de Jehova's Getuigen daar veroordeeld te krijgen tot een geldboete vanwege de uitsluiting, motiveerde dat Henri om hetzelfde in Nederland te proberen. Hij legde contact met Patrick Haeck, die de Belgische shunning-slachtoffers leidde. Ook hij was aanwezig bij de oprichting van de stichting in Andelst.

Zaken in bijbel 'over de datum'

De rechtvaardiging voor hun shunningbeleid, zoekt de gemeenschap in de bijbel, weet Haeck. "Je kunt inderdaad zeggen dat de bijbel het over dit soort dingen heeft. Maar er staat ook in dat homoseksuelen gestenigd moeten worden. Zo is er in de bijbel toch wel heel veel terug te vinden wat ver over datum is en in de hedendaagse maatschappij niet meer thuishoort: als wij vandaag een homoseksueel stenigen, zou niemand dat religieuze vrijheid noemen, maar moord."

Op basis van 35 verhalen die hij verzamelde, oordeelde de Belgische rechter dat shunning een misdrijf is, vertelt Haeck. "Dat religie niet boven de wet staat, maar ook zij moet gehoorzamen aan het strafrecht." Op dit moment is Haeck in afwachting van het hoger beroep in die zaak.

'Aanzetten tot haat en discriminatie'

Uitgesloten personen worden door de Jehova's Getuigen neergezet als 'honden die hun eigen uitbraaksel eten', 'zeugen die rollen in de modder' of 'ongedierte dat tijdens armageddon moet worden uitgeroeid'. "Dan krijg je aanzetting tot haat. Het beeld dat wordt geschetst, is helemaal niet meer menswaardig. Dat leidt tot discriminerend gedrag." Het aanzetten tot haat of discrimineren is zowel in Nederland als België verboden, constateert Haeck.

Henri wil nu de juridische strijd aangaan met zowel een strafrechtelijke als een civiele procedure. Hij wil minimaal 25 slachtoffers hebben die daar aan meedoen. Dat zijn er tot nu toe vijftien. Daarnaast voert Henri een politieke lobby om shunning via de wet te verbieden. Een petitie daartoe, bood hij begin deze maand aan de Tweede Kamer aan. Volgens hem is er een politieke meerderheid te vinden voor de strafbaarstelling van shunning.

Dat is niet alleen voor de uitgesloten personen zelf, maakt Henri duidelijk. Hij doet het ook voor degenen die nog wel in de gemeenschap zitten, het niet eens zijn met het beleid en hun uitgesloten vrienden en familie missen.

De Jehovah's Getuigen was niet bereikbaar voor commentaar.

Deel dit artikel