Ankeiler: Voor het eerst in tijden zit de inschrijving voor de Nijmeegse Vierdaagse niet vol. Dus wordt er in april gestart met een na-inschrijving.

- Voor het eerst in tijden zit de inschrijving voor de Nijmeegse Vierdaagse niet vol. Dus wordt er in april gestart met een na-inschrijving. De organisatie wijt het gebrek aan interesse onder meer aan corona.

Van de 47.000 plaatsen zijn nu zo'n 42.000 plaatsen gevuld. Dat betekent dat er voor het eerst sinds 2009 niet geloot hoeft te worden.

Vrijdagmiddag sluit de huidige inschrijving. Het is nog niet duidelijk wanneer de na-inschrijving precies start. Waarom is er dit jaar minder interesse in de Vierdaagse?

Corona en Oekraïne

Het bestuur van Stichting 4Daagse denkt wel te weten waarom deelnemers dit jaar niet warm lopen voor de Vierdaagse. Het gaat dan volgens het bestuur om vier redenen:

  • "Mensen zijn nog voorzichtig, omdat corona niet weg is."
  • "De oorlog in Oekraïne speelt een rol."
  • "Het inschrijfgeld is wat verhoogd."
  • "De inschrijfperiode was korter, omdat we moesten wachten op het groene licht voor het evenement in de derde week van juli."

Heumensoord

Net als andere jaren doen ook dit jaar zo'n vijfduizend militairen mee. Die komen vanuit alle hoeken van de wereld. De militaire lopers verblijven op Kamp Heumensoord. Vorig jaar diende dat kamp nog als noodopvang voor Afghaanse vluchtelingen.

Ondanks de oorlog in Oekraïne is dat kamp dus beschikbaar voor de Vierdaagse. "Er zijn afspraken gemaakt dat we Heumensoord deze zomer gewoon kunnen gebruiken. Mocht het toch anders worden dan moeten we met defensie en de gemeente Nijmegen goed piekeren hoe we dat gaan oplossen", aldus een woordvoerder van de organisatie.

De aankomende editie van de Vierdaagse is de eerste sinds het begin van de pandemie. Het evenement wordt van 19 tot en met 22 juli gehouden.

Loop jij dit jaar niet mee met de Vierdaagse, waar je dat eerder wel altijd deed? We horen graag waarom! Stuur een mailtje naar omroep@gld.nl.

Zie ook:

Deel dit artikel