Ankeiler: De eerste gespreksronde voor de vorming van een nieuwe coalitie om de gemeente Beuningen te besturen, heeft een opmerkelijk resultaat opgeleverd.

- De eerste gespreksronde voor de vorming van een nieuwe coalitie om de gemeente Beuningen te besturen, heeft een opmerkelijk resultaat opgeleverd. Verkenner Marcel Thijssen, burgemeester van Tynaarlo, sluit niet uit dat het CDA zich mogelijk aansluit bij de huidige coalitie van GroenLinks, BN&M, D66 en PvdA.

Fractievoorzitter Dave Preijers van het CDA in Beuningen omschrijft de conclusie van verkenner Marcel Thijssen als "verrassend". Volgens Preijers is het CDA echter altijd bereid om te praten. Preijers: "Wij staan er open in, maar vijf partijen voor een coalitie is best wel veel."

CDA en VVD willen windmolens 'on hold'

Verkenner Thijssen en extern adviseur Marcel Hermans concluderen ook dat er duidelijke verschillen van inzicht zijn wat betreft windenergie. CDA en VVD willen het winddossier voorlopig 'on hold' zetten, terwijl dit voor de huidige vier coalitiepartijen niet bespreekbaar is. Fractievoorzitter Preijers benadrukt nogmaals dat de gezondheid van de inwoners belangrijker is dan windmolens.

Verder constateert de verkenner dat er in de verkiezingstijd fel actie is gevoerd tegen de plaatsing van windmolens en het winddossier. Toch heeft dit niet geleid tot grote verschuivingen in de verkiezingsuitslag. D66, BN&M, GroenLinks en PvdA kregen gezamenlijk 12 van de 21 raadszetels, één minder dan voorheen.

Nog veel oud zeer tussen partijen

Uit de eerste gespreksronde komt naar voren dat de politiek bestuurlijke cultuur een punt van zorg is. Na de breuk in de coalitie (zo'n twee jaar geleden) heeft het vertrouwen van enkele partijen in elkaar een flinke knauw opgelopen. Er zit nog veel oud zeer, dat is versterkt door het digitaal vergaderen. Men heeft elkaar sinds de breuk nauwelijks informeel echt ontmoet.

Marcel Thijssen wordt na verkenner ook informateur

Aangezien er de komende tijd weer fysiek kan worden vergaderd, verwacht de verkenner dat de onderlinge verhoudingen weer zullen verbeteren.

Marcel Thijssen is bereid om ook de komende weken gedurende de informatiefase op te treden als onafhankelijk informateur. Beuningen Nu & Morgen, met zes zetels de grootste partij, hoopt de informatiefase in de eerste helft van april te kunnen afronden. Meteen daarna zou dan de formatie van een nieuwe coalitie kunnen beginnen, zo meent BN&M.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel