Ankeiler: Na veel soebatten is de kogel door de kerk: de Nijmeegse middelbare school Dominicus College sluit haar deuren per 1 augustus 2024.

- Na veel soebatten is de kogel door de kerk: de Nijmeegse middelbare school Dominicus College sluit haar deuren per 1 augustus 2024. De leerlingen, docenten en werknemers zijn donderdagmiddag ingelicht over het besluit.

Het schoolbestuur noemt het besluit een 'gevolg van teruglopende leerlingaantallen', die de laatste jaren gaande is. 'Voor het schooljaar 2022-2023 zijn er bijvoorbeeld 4,3 procent minder aanmeldingen van brugklassers', schrijft het schoolbestuur in een verklaring. 'De dalende instroom van leerlingen en het feit dat het Dominicus College een relatief kleine school is geworden, zorgt voor financiƫle problemen en brengt het behoud van divers onderwijs en keuzemogelijkheden in gevaar.'

Zie ook: Leerlingen nog drie maanden in onzekerheid over sluiting school: 'Voelen ons niet serieus genomen'

De optie van samenwerking met of overname door een andere scholen is ook onderzocht, maar dat blijkt volgens het college van bestuur 'geen structurele oplossing'. De Monnikskap, de onderwijsafdeling voor leerlingen met een lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte, blijft wel bestaan. Er zijn plannen om de Monnikskap in 2024 over te brengen naar het Kandinsky College.

Zelfstandige doorstart

Een groep ouders legt zich niet bij de sluiting neer. Zij schrijven in een verklaring dat sluiting geen noodzaak is, maar 'een strategische keuze van het bestuur'. De groep wil op korte termijn onderzoeken of het mogelijk is de school te behouden door er een eigen stichting van te maken.

'Kortzichtig'

Anke van Breukelen heeft een zoon van 12 jaar oud op het Dominicus College en is teleurgesteld. "Ik hoopte dat hij de hele school kon doorlopen, maar dat gaat 'm dus niet worden. Ik vind het jammer dat het bestuur zo kortzichtig te werk is gaan."

Leerlingen en hun ouders kwamen eerder al in opstand tegen de schoolsluiting. Zo organiseerden leerlingen in november een sit-in in de aula van de school. Onder het motto 'Straks geen toekomst, nu geen lessen' speelden ze spelletjes in plaats van dat zij lessen volgden.

In december wilden ouders ook nog demonstreren, maar dat protest werd door corona afgelast.

Bovenbouwleerlingen

Ondanks de weerstand gaan de deuren nu alsnog dicht. De leerlingen die nu in de bovenbouw zitten (4-5-6 VWO en 3-4-5 HAVO) kunnen 'op het juiste niveau en met goede ondersteuning hun diploma behalen op het Dominicus College', aldus de school.

Leerlingen die hun opleiding liever op een andere school willen afmaken, nog voordat de school sluit in 2024, worden daarbij geholpen, zegt het bestuur. De groep die bij sluiting nog geen diploma heeft behaald, maar verder leren op een andere school binnen de scholenkoepel. Voor docenten en medewerkers geldt dat zij ook binnen @voCampus aan de slag kunnen.

Zie ook:

Meer over

Deel dit artikel