Ankeiler: Het is niet vanzelfsprekend dat er in de toekomst altijd voldoende drinkwater zal zijn voor de inwoners in de regio Nijmegen.

- Het is niet vanzelfsprekend dat er in de toekomst altijd voldoende drinkwater zal zijn voor de inwoners in de regio Nijmegen. Als reactie op de brandbrief van waterbedrijf Vitens zeggen de gemeenten zich daar terdege van bewust te zijn. De brandbrief was expliciet gericht aan de gemeenteraden van Gelderland.

Vitens wilde met deze brief duidelijk maken dat schoon en voldoende drinkwater in ons land vanzelfsprekend lijkt, maar dat de realiteit anders is.

Steeds meer droogte door klimaatverandering

De beschikbare hoeveelheid drinkwater staat onder druk door bevolkingsgroei, droogte door klimaatverandering en toenemend watergebruik door klanten. Het vergt volgens Vitens ook steeds meer inspanningen om de kwaliteit van het drinkwater te garanderen. Dit komt mede door vervuiling van grond- en oppervlaktewater door restanten van mest (nitraat), gewasbeschermingsmiddelen, industriële stoffen en medicijnresten.

Zuinig omgaan met drinkwater vooral taak provincie

Nijmegen, Wijchen, Druten en Beuningen stellen nadrukkelijk dat de watervoorziening en het drinkwatergebruik in eerste aanleg een taak is voor de provincie Gelderland en Vitens. De provincie is namelijk het bevoegde gezag voor de borging en bescherming van de drinkwaterlocaties en werkt daarin samen met de waterschappen, zo stellen de gemeenten Beuningen en Nijmegen.

Campagnes ontwikkelen om zuinig en bewust omgaan met water te stimuleren zijn in eerste instantie een taak voor provincie, rijk en de drinkwaterleveranciers, zo stellen Wijchen, Nijmegen, Druten en Beuningen. De gemeente Nijmegen zegt wel bereid te zijn aan te haken bij dergelijke publiekscampagnes.

Ook gemeenten nauw betrokken bij drinkwater

Toch zijn ook de gemeenten onder meer nauw betrokken bij grondwaterbescherming en drinkwaterbesparing. Zo mogen in Druten en Wijchen ruimtelijke plannen geen nadelige gevolgen hebben voor de waterhuishouding (grondwater, oppervlaktewater en afvalwater).

In de nieuwe wijken Tichellanden en Hemelrijk in Druten wordt het regenwater dan ook niet geloosd in het riool, maar wordt het via wadi's afgevoerd naar het oppervlaktewater. Een wadi is een groene greppel waar tijdelijk regenwater kan worden opgevangen. Ook bij alle nieuwbouw in Nijmegen-Noord wordt een duurzaam gescheiden rioolstelsel aangelegd.

Nijmegen heeft samen met de provincie en andere gemeenten onderzocht hoe het water op de stuwwal en de watervoorraad het beste op peil kan worden gehouden. De provincie en de gemeente werken bijvoorbeeld ook samen bij het veiligstellen van een groot grondwaterbeschermingsgebied in Heumensoord. Daar is ook een grote waterwinlocatie.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.