Ankeiler: Terwijl alle huishoudens met een laag inkomen dit jaar ongeveer 800 euro extra energietoeslag krijgen, kiest het kabinet ervoor om studenten niet mee te nemen.

- Terwijl alle huishoudens met een laag inkomen dit jaar ongeveer 800 euro extra energietoeslag krijgen, kiest het kabinet ervoor om studenten niet mee te nemen. "Hun woonsituatie zou heel divers zijn en dus hun energierekening ook," legt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) uit. Gemeenten kunnen wel zelf een regeling treffen voor mensen met een laag inkomen die buiten de omschreven maatregelen vallen.

AKKU, de Nijmeegse studentenvakbond zegt achter het standpunt van de LSVB te staan. Die vindt dat het kabinet moet kijken wie de compensatie voor de energierekening nodig heeft in Nederland. SSH&, de grootste aanbieder van studentenwoningen in Nijmegen, liet hun bewoners in januari al weten dat de energiekosten voor een onzelfstandige woonruimte zo'n 6 euro per maand omhoog gaan. Energie wordt bij SSH& altijd afzonderlijk afgerekend op basis van werkelijk verbruik via de servicekosten.

"Andere (particuliere) verhuurders willen nog wel eens all-in tarieven berekenen," laat SSH& weten. "Dan betaal je een vast totaalbedrag per maand voor huur en andere diensten. Dan komt het voor dat het maandbedrag voor deze bewoners stijgt. De kale huur bij particuliere aanbieders is minder gecontroleerd door wettelijke regelingen waardoor deze vaak al wat hoger ligt."

Al eerder vragen voor Nijmeegs college

De gemeente Nijmegen heeft al laten weten dat iedereen die een uitkering van de gemeente ontvangt, begin april 800 euro gestort krijgt. Wat betreft studenten met een laag inkomen, hiervoor hebben ze nog geen concreet voorstel.

D66 heeft in februari al vragen aan het college van B&W vragen gesteld over een tegemoetkoming voor studenten. Zij willen speciale aandacht voor het tegengaan van energiearmoede onder studenten. Ook wil de partij weten of het college de (particuliere) verhuurders goed in beeld heeft en bereid is met deze verhuurders een gesprek aan te gaan over de urgentie van het nemen van energiebesparingsmaatregelen. De gemeente Nijmegen laat weten dat de antwoorden op deze vragen in de loop van volgende week worden verwacht.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.