Bevat Video: Video
Ankeiler: Integraal Kindcentrum de Appelhof in Druten krijgt een nieuwe bibliotheek en die mogen de leerlingen zelf ontwerpen.

- Integraal Kindcentrum de Appelhof in Druten krijgt een nieuwe bibliotheek en die mogen de leerlingen zelf ontwerpen. Het doel van het project is om de leesvaardigheid van de kinderen te verbeteren. Directeur Marja Derks vertelt bij de start: “het voorlezen verdwijnt een beetje, het leesonderwijs verdwijnt een beetje, we zien steeds vaker dat kinderen en volwassenen op de telefoon en tablet bezig zijn. Lekker een boekje lezen, op een rustig plekje gebeurt steeds minder.”

Bij de ‘kick-off’ van het initiatief, dat onderdeel is van het grotere project ‘Druten leest voor(t)’, waren alle betrokkenen aanwezig. De school, Stichting Kinderopvang Nijmegen (KION), de bibliotheek, het Pax Christi College en de Gemeente Druten.

Moodboards voor droombieb

Iedere klas van de basisschool heeft bedacht hoe hun droombieb eruit zou kunnen zien. Daarvoor hebben ze plaatjes op een bord geplakt, een ‘moodboard’. Zo staan er bij de kickoff verschillende “moodborden” met plaatjes van een relaxte bibliotheek omgeving met zitzakken en relax-stoelen in mooie kleuren.

Natuurlijk moeten de boeken ook in een kast komen te staan. Er staan verschillende plaatjes van kasten op de borden maar zoals Luna zegt: “wij hebben gekozen voor een kast in de vorm van een appel, omdat onze school Appelhof heet”.

Middelbare scholieren voeren het uit

De moodboards worden door leerlingen van het Pax Christi College omgezet in werkelijkheid. Marc Cobussen, projectleider van het Pax Christi, noemt het ‘ondernemend leren’; “dat betekent eigenlijk leren vanuit concrete vraagstukken, dat leerlingen een opdracht krijgen die echt is. “

Om die opdracht te voltooien zijn de betrokken leerlingen van het Pax opgedeeld in verschillende werkgroepen vertelt Noah: “Wij zijn van de werkgroep kleuren, van de creativiteit en er is een werkgroep bouw die maakt dan echt de vormgeving, de constructie. Wij kijken naar de gezelligheid en naar de kleuren, hoe we het zo aantrekkelijk mogelijk kunnen maken.”

Als gemeente ook lezen stimuleren

Wethouder Gerard de Wildt was ook aanwezig bij de kickoff en legt uit waar het initiatief vandaan komt: “De kinderen lezen niet meer voldoende, de ouders lezen niet meer voldoende voor en het is aan de scholen zelf om dat te stimuleren maar als Gemeente willen we daar zo goed mogelijk aan meehelpen, zodoende steunen we dit project financieel.”

De school moet nog even geduld hebben hoe de nieuwe bieb eruit komt te zien. Maar één ding lijkt zeker: In veel ontwerpen van de Appelhof leerlingen komt de appel in voor, dus die komt zeker terug in het ontwerp van de nieuwe bieb op school denkt Cobussen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.