Afdrukken
Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: De spanning is te snijden tijdens het bekendmaken van de uitslag in Nijmegen Foto: Dion van Alem - RN7
Lead image 2:
Lead image TXT 2: De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen Foto: RN7
Lead image 3:
Lead image TXT 3: De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Druten Foto: RN7
Ankeiler: De stembussen zijn gesloten, het tellen van de stemmen kan beginnen. Volg de laatste ontwikkelingen rondom de gemeenteraadsverkiezingen in dit liveblog. Tips? redactie@rn7.nl.

- De stembussen zijn gesloten, het tellen van de stemmen kan beginnen. Volg de laatste ontwikkelingen rondom de gemeenteraadsverkiezingen in dit liveblog. Tips? redactie@rn7.nl.

03:16 uur De stemmen zijn geteld en dus sluiten wij hierbij dit liveblog.

02:12 uur Toen één voor één de resultaten werden opgenoemd door de burgemeester was de spanning van de gezichten van de kandidaten en betrokkenen af te lezen.

Afbeelding
De spanning is te snijden tijdens het bekendmaken van de uitslag in Nijmegen Foto: Dion van Alem - RN7

01:59 uur Het is zover!! Ook in Nijmegen is de uitslag van de verkiezingen bekend. Burgemeester Bruls maakte de uitslag zojuist bekend. De grote winnaar is Stadspartij Nijmegen met een stijging van vier(!) zetels. Dit past in de landelijke trend waarin te zien is dat de lokale partijen goed scoren deze verkiezingen. Zowel Forum voor Democratie als DENK als de Piratenpartij halen geen zetels in de Nijmeegse raad. Ook 50Plus lijkt niet meer in de raad te komen.

Afbeelding
De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen Foto: RN7

01:23 uur In de Drutense gemeenteraad zal de laatste zetel van een landelijke partij verdwijnen als we de uitslag moeten geloven. Het CDA verliest zijn zetel dus en ook de VVD die voor het eerst mee deed in Druten red het niet om een zetel te bemachtigen.

Afbeelding
De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Druten Foto: RN7

01:01 uur De gemeente Beuningen heeft de stemmen bij de laatste stembureaus snel kunnen tellen. In de uitslag zijn eigenlijk geen schokkende dingen te zien, hier en daar een zetel winst en verlies.

Afbeelding
De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Beuningen Foto: RN7

00:54 uur In de gemeente Wijchen is weinig meer veranderd aan de tussentijdse uitslag. Ook bij deze uitslag geldt de kanttekening dat nog erg kleine verschillen kunnen optreden.

Afbeelding
De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Wijchen Foto: RN7

00:24 uur De gemeente Overbetuwe heeft zojuist de uitslag bekendgemaakt. Hierin zijn alle stembureaus opgenomen. Wel kunnen er nog hele kleine veranderingen plaatsvinden, de Kiesraad zal dinsdag 22 maart de definitieve en officiële uitslagen bekendmaken. De SGP blijft dus buiten de raad.

Afbeelding
De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Overbetuwe Foto: RN7

23:36 uur In Beuningen zijn op dit moment op 8 van de 18 stembureaus de stemmen geteld. Te zien is dat er stemmen van Beuningen Nu&Morgen naar de VVD zijn geschoven ten opzichte van de huidige gemeenteraad.

Afbeelding
Tussentijdse uitslag in Beuningen na het tellen van de stemmen bij 8 van de 18 stembureaus Foto: RN7

23:08 uur Ook in Wijchen wordt druk geteld. In de gemeente zijn nu op 19 van de 31 stembureaus de stemmen geteld.

Afbeelding
Tussentijdse uitslag bij 19 van de 31 stembureaus Foto: RN7

23:03 uur In de gemeente Druten zijn op 10 van de 15 stembureaus de stemmen geteld, de voorlopige uitslag ziet daar als volgt uit.

Afbeelding
De tussentijdse uitslag in de gemeente Druten Foto: RN7

22:46 uur Na het tellen van de stemmen op 22 van de 35 stembureaus is dit de tussentijdse uitslag. Zoals het er nu uit ziet dus een verdubbeling voor Burgerbelangen Overbetuwe en nog geen zetel voor de nieuwe deelnemer SGP. De opkomst in Overbetuwe lijkt relatief hoog, ongeveer 59%.

Afbeelding
De tussenstand in Overbetuwe na het tellen van de stemmen op 22 van de 35 bureau's Foto: RN7

22:29 uur Stelling: "Verkiezingsavond is het feest van de democratie" Wat vind jij? Laat het weten op Instagram!

22:21 uur Burgemeester van Overbetuwe Patricia Hoytink-Roubos: "We verwachten een opkomst van 55%. Om 22:30 komt de volgende update." Burgerbelangen OverBetuwe (BOB) lijkt overigens af te stevenen op een verdubbeling van het aantal zetels.

22:05 uur De eerste voorlopige uitslagen zijn binnen! Gemeente Overbetuwe heeft de primeur, het CDA en Gemeente Belangen Overbetuwe gaan nek-aan-nek.

21:56 uur Benieuwd naar een kijkje achter de schermen op de uitslagenavond in de gemeenten? Klik op ons instagram-verhaal en onze verslaggevers nemen je mee

Afbeelding
LIVE | Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Foto: RN7

21:49 uur In Druten zijn de stembureauleden druk met het tellen van de stemmen.

21:35 uur Burgemeester Bruls: "Ik ben blij met deze opkomst, hoog in de landelijke ranglijst. Dank aan alle Nijmeegse kiezers! En natuurlijk aan de honderden stembureauleden. Ondanks afmeldingen vanwege corona, konden alle stembureaus openblijven. Speciale dank aan alle invallers, ook uit de gemeente Cuijk.

Het opkomstpercentage in Nijmegen ligt deze verkiezingen op 54,2%. Dat is een paar procent lager dan vier jaar geleden, toen kwam 57% opdagen.

21:02 uur Onze verslaggevers komen zo live vanuit de vijf gemeentehuizen in Beuningen, Druten, Wijchen, Overbetuwe en Nijmegen dus schakel snel in op RN7.

21:00 uur De stembureaus zijn gesloten! Het tellen van de stemmen kan nu gaan beginnen en dat zal van oudsher nachtwerk gaan worden.

20:45 uur Nog een kwartier tot de stembussen sluiten en de eerste exitpolls bekend worden gemaakt. Dus als je nog wil stemmen moet je er snel bijzijn.

20:22 uur Al meer dan 52% van de kiesgerechtigden in Nijmegen heeft zijn stem uitgebracht. Dat komt al dichtbij de opkomst van de vorige gemeenteraadsverkiezingen, die lag toen rond de 57%.

20:12 uur Vanmiddag waren we bij het stembureau in het gemeentehuis in Elst. Verslaggever Tijmen van de Sande sprak een aantal kiezers:

19:57 uur Presentatoren Maurice Demandt en Michiel van Heijst zijn helemaal klaar voor de verkiezingsavond op RN7. Ze spreken met gasten, schakelen met verslaggevers in de vijf gemeenten en brengen je de tussenstanden en uitslagen. Live vanaf 20:00 via tv, radio en online!

Afbeelding
LIVE | Gemeenteraadsverkiezingen 2022

19:17 uur

19:07 uur Je hebt nog twee uur om je stem uit te brengen voordat de stem bussen sluiten om 21:00. Paulien Schaper spotte eerder vandaag nog een zwevende kiezer.

18:19 uur RN7 doet vanavond vanaf 20:00 uur liveverslag van de verkiezingsavond, met onder andere exitpolls, deskundige gasten en natuurlijk de uitslagen. Onze verslaggevers zijn in alle vijf de gemeenten om de stemming te peilen, dus stem vooral af op RN7.

17:33 uur Van enkele gemeenten zijn er nieuwe opkomstcijfers bekend:

Nijmegen: 42%
Wijchen: 37,34%
Overbetuwe: -
Druten: 37,72
Beuningen: 34,03%

16:53 uur Op stembureaus in Beuningen heerst een goede sfeer volgens de gemeente. De drie drukste stemlokalen zijn het gemeentehuis, dorpshuis Leghe Polder en MFA 't Hart. Bij stembureau bij korfbalvereniging NAS loopt het nog niet storm. Maar er wordt verwacht dat het in de loop van de dag ook daar drukker wordt.

Verslaggever Anton Adelaar deed eerder vandaag een rondje langs stembureaus in Beuningen en zo zag dat eruit:

16:44 uur In veel gemeenten doen er dit jaar nieuwe partijen mee. Zo probeert de SGP in Overbetuwe voet aan de grond te krijgen en probeert GroenLinks hetzelfde in Wijchen. In Druten is de VVD na 12 jaar terug te vinden op het stembiljet. Nijmegen is de gemeente met de meeste nieuwe partijen, te weten: Piratenpartij, Forum voor Democratie, Denk en Blanco (NijmegenAnders). In Beuningen staan er dit jaar geen nieuwe partijen op het biljet.

16:10 uur Deze twitteraar ziet de lage opkomst eigenlijk als een positief iets... een gevorderd stukje omdenken.

16:02 uur Afgelopen maandag werd door de social media beheerder van Gewoon Nijmegen nog even benadrukt dat hij het niet eens is met de fusie van de partij. Op de eerste dag van de verkiezingen verstuurde de beheerder, die blijkbaar nog toegang had tot het account, meerdere tweets zoals: "Na vier jaar stilte roept jo Janssen u op om op hem /Gewoon Nijmegen (nu) te stemmen. Kiezersbedrog ten top. GN doet niet meer mee."

Twitteraccount Gewoon Nijmegen: “Een stem op GewoonNijmegen.Nu is een verloren stem.”

15:15 uur Vanaf 16.00 uur neemt Mathijs Vos de dag tot nu toe door. We gaan langs bij stembureaus, brengen het laatste verkiezingsnieuws, en praten met burgemeesters uit de regio. Hier te volgen.

15:09 uur Bijna alle gemeenten hebben een nieuw opkomstcijfer bekend gemaakt, alleen Overbetuwe heeft geen actueel cijfer.

Nijmegen: 32%
Wijchen: 29,02%
Overbetuwe: -
Druten: 28,7%
Beuningen: 26,83

14:42 uur

14:08 uur Verslaggever Anton Adelaar ging langs bij een aantal stembureaus in de gemeente Beuningen en zag dat het nog niet echt storm liep. Op een van de locaties hebben zo'n 300 mensen hun stem uitgebracht. Op het instagram-verhaal van RN7 vind je een verslag van zijn bezoek.

Afbeelding
LIVE | Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Foto: RN7

12:30 uur Bijna alle gemeenten hebben een nieuw opkomstcijfer bekend gemaakt, alleen Beuningen heeft geen actueel cijfer.

Nijmegen: 22%
Wijchen: 20,64%
Overbetuwe: 20%
Druten: 19,45%
Beuningen: -

12:15 uur Overal in de regio hangen verkiezingsborden en spandoeken van politieke partijen, maar gisteren hingen er opeens ook drie spandoeken tégen een partij in Nijmegen. Onbekenden hadden 's nachts anti-FvD doeken opgehangen.

11:25 uur Halverwege de ochtend heeft 20,5% van de kiesgerechtigden in Nijmegen hun stem uitgebracht. Dat meldt de gemeente op Twitter.

10:55 uur Op steeds meer stembureaus werken ook vrijwilligers met een verstandelijke beperking. “Ik vind het super leuk om te doen. Ook word ik er zelfverzekerder van. Ik denk: het lukt me gewoon en ik sta hier met anderen. En het is ook super leuk om nieuwe contacten te maken en er gewoon bij te horen.”

Afbeelding
Lieke Derksen heeft een verstandelijke beperking, en werkt bij een stembureau Foto: Omroep Gelderland

10:25 uur Bij een stembureau in Beek. Alsof de keuze al niet moeilijk genoeg was.

Afbeelding
Links of rechts stemmen Foto: RN7

10:00 uur Sinds 7.30 uur zijn alle stembureaus open. Waar kun je stemmen? Hier een overzicht van alle locaties.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel