Bevat Video: Video
Ankeiler: Tweevoudig medaillewinnaar Niels de Langen uit Heteren is weer geland op Schiphol.

- Tweevoudig medaillewinnaar Niels de Langen uit Heteren is weer geland op Schiphol. De paralympische zitskiër is met een zilveren en een bronzen plak de meest succesvolle Nederlander op de Paralympische Spelen in Peking.

Na een lange vlucht is Niels weer op Nederlandse bodem. "Wij zijn gisteren om 12.00 uur vertrokken naar Seoul, en vanaf daar gingen we naar Nederland. Het was een vlucht van 14.00 uur. Maar met twee van de plakken om je nek heb ik het daar graag voor over", vertelt hij vanuit zijn hotelkamer.

Op bezoek bij de koning

Veel tijd om bij te komen heeft de Heterense topsporter niet, vanmiddag gaat hij richting premier Mark Rutte en de koning voor een huldiging. Maar tot die tijd gaat hij eerst even slapen op zijn hotelkamer.

De Langen begon goed op de Spelen. “Heerlijk, m’n eerste medaille op de Spelen. Na twee teleurstellende races in Zuid-Korea, nu eindelijk op het podium”, reageerde hij voor de camera van de NOS na afloop van de supercombinatie. Die combinatie bestaat uit de Super-G en de slalom. Niels' teamgenoot Jeroen Kampschreur veroverde het zilver op dat onderdeel.

Zie ook: Zitskiër Niels dolblij met bronzen plak: 'Ik heb er geen woorden voor'

Na zijn bronzen plak wist De Langen te verrassen op de slalom door daar de zilveren medaille te winnen. "Twee medailles, dat is echt beter dan verwacht en gehoopt. Het weer is na de supercombinatie erg omgeslagen, het werd bloedheet. Dan gaat het erom wie het beste om kan gaan met de veranderende condities."

Vlagdrager

Met twee medailles is de Gelderse zitskiër de meest succesvolle Nederlandse atleet op deze Spelen. Hij mocht tijdens de sluitingsceremonie dan ook de vlag dragen namens Nederland. "Dat was echt een hele grote eer." Voor Niels was het een bijzonder moment. "We waren met de hele ploeg, dat is het mooiste. Dat maakt het een stukje minder jammer dat familie en vrienden er niet bij zijn."

Inmiddels heeft De Langen zijn geliefden al weer even kunnen kunnenlen. "Ze waren bij het ontvangt, dat is echt heerlijk." Nu heeft de zitskiër even tijd om bij te komen, maar niet de lang. "Ik denk dat we over een week of twee weer gaan opbouwen voor Milaan." Daar vinden in 2026 de Winterspelen plaats.

Deel dit artikel