Ankeiler: De gemeente Druten bekijkt momenteel enkele leegstaande kantoor- en bedrijfspanden, waar in de nabije toekomst mogelijk 10 tot 50 vluchtelingen zouden kunnen worden gehuisvest.

- De gemeente Druten bekijkt momenteel enkele leegstaande kantoor- en bedrijfspanden, waar in de nabije toekomst mogelijk 10 tot 50 vluchtelingen zouden kunnen worden gehuisvest. De belangrijkste vraag is hoe snel deze panden geschikt gemaakt kunnen worden voor tijdelijke bewoning. Dat zei dinsdagmiddag burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld, na afloop van de wekelijkse college-vergadering.

Veel hangt volgens haar af van de oorlogssituatie in de Oekraïne en de vraag hoeveel mensen uiteindelijk zullen vluchten naar Nederland. "De burgemeester zegt de lijn te volgen van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ), die alles coördineert.

Hulpaanbod hartverwarmend

"Druten zoekt opvangplekken voor de wat langere termijn. Voor ons is het vooral een probleem, dat we totaal geen zicht hebben hoeveel Oekraïnse vluchtelingen we hier moeten opvangen," zo sprak de burgemeester. Daarom wordt ook gekeken naar de mogelijkheid van tijdelijke stacaravans of bijvoorbeeld noodwoningen.

Zij noemde het hartverwarmend dat zoveel particulieren al allerlei soorten van hulp hebben aangeboden. Van Rhee: "Inwoners bieden zich aan als vrijwilliger, of zijn bereid mensen in hun huis op te vangen. Andere mensen bieden bedrijfsruimte aan of diverse spullen."

Vluchtelingenwerk

De gemeente is volgens de burgemeester niet in staat om al die initiatieven te begeleiden en wijst de mensen daarom door naar Vluchtelingenwerk, die daar veel meer ervaring mee heeft. "Wij als kleine gemeente zijn niet in staat om overal bij te helpen. Vanuit de Veiligheidsregio wordt gekeken van hoe of wat," aldus burgemeester Van Rhee-Oud Ammerveld.

Het rijk heeft toegezegd dat de kosten die de gemeenten maken in verband met de vluchtelingen in principe zullen worden vergoed. Druten heeft inmiddels al veel ambtelijke kosten gemaakt, maar de burgemeester betwijfeld of dat allemaal financieel zal worden vereffend.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.