Ankeiler: De urban sports- en cultuurlocatie Waalhalla op het NYMA-terrein ontvangt eenmalig een extra noodsubsidie van 55.000 euro van de gemeente Nijmegen.

- De urban sports- en cultuurlocatie Waalhalla op het NYMA-terrein ontvangt eenmalig een extra noodsubsidie van 55.000 euro van de gemeente Nijmegen. Dat is nodig om Waalhalla, dat flink te leiden heeft gehad van de coronamaatregelen, overeind te houden.

Coronamaatregelen

Waalhalla is dé plek in Nijmegen waar urban sports en cultuur een thuis vindt, is een eerste tussentijdse conclusie uit de urban city scan die momenteel wordt uitgevoerd naar de urban scene in Nijmegen. Maar de inkomsten uit nachtelijke feesten die wegvielen door coronamaatregelen en onvoldoende compensatie uit landelijke, provinciale en lokale regelingen zorgen ervoor dat Waalhalla de afgelopen twee jaar een fors negatief resultaat gedraaid heeft, met als gevolg dat het voortbestaan van Waalhalla wordt bedreigd.

Veranderende houding

De gemeente schiet te hulp om twee redenen nu te hulp, vertelt wethouder Bert Velthuis (SP). “We hebben toegezegd dat als clubs getroffen worden door coronamaatregelen, we ons uiterste best doen om ervoor te zorgen dat ze niet ten onder gaan. Daar is dit een mooi voorbeeld van. Daarnaast is de houding ten opzichte van de urban cultuur aan het veranderen. Waar het eerst meer als iets dat over sport en beweging ging gezien werd, wat ook tot uiting komt in het skatepark van Waalhalla, zien we het meer en meer als iets cultureels.”

Langere termijn

Velthuis geeft ook aan dat de noodsubsidie slechts de eerste aanzet is naar het op de langere termijn overeind houden van Waalhalla. “We gaan dit jaar kijken bij de lopende begroting wat we verder kunnen doen om ze te ondersteunen. Waalhalla huurt nu een pand van de gemeente dat dringend toe is aan renovatie. Zo’n verbeterslag biedt Waalhalla ook meer kansen om haar inkomsten te verhogen. We werken op dit moment aan een plan om op basis van rendabele investeringen het pand op te knappen. Dit heeft echter wel tot gevolg dat de huurprijs zal stijgen. Dit zal te zwaar drukken op de begroting van Waalhalla en leiden tot een negatieve exploitatie. Een optie om Waalhalla hierin tegemoet te komen, zijn subsidies. Op dit moment is daar geen structureel budget voor gereserveerd.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.