Ankeiler: Zomaar een feest geven in de openbare ruimte kan in Nijmegen in de toekomst niet meer zonder vergunning.

- Zomaar een feest geven in de openbare ruimte kan in Nijmegen in de toekomst niet meer zonder vergunning. Dat geldt ook voor optochten met voertuigen op de openbare weg. Straat- en buurtfeesten blijven uitgezonderd van de vergunningsplicht.

“Openbare ruimte moet voor iedereen toegankelijk blijven”

Een aantal jaar geleden werd al besloten om huwelijksfeesten zonder vergunning niet meer in de openbare ruimte toe te staan. Daar komen nu ook de overige besloten (privé)feesten bij. Buurt- en straatfeesten blijven wel vergunningsvrij mogelijk. “Het gebeurt steeds vaker, ook al vóór coronatijd, dat er onder het mom van een besloten feest beslag gelegd wordt op een deel van de openbare ruimte”, zegt burgemeester Hubert Bruls (CDA). “Bijvoorbeeld bij feesten van studentenverenigingen. Ik snap het wel, het is een gratis locatie, maar de openbare ruimte is voor iedereen en moet voor iedereen toegankelijk blijven. Dat wil overigens niet zeggen dat er niets kan in de openbare ruimte. Er kan een vergunning aangevraagd worden, bijvoorbeeld als er een speciaal jubileum gevierd wordt.”

Carnavalsoptochten

Ook vergunningsplichtig worden optochten waarbij met voertuigen over de openbare weg wordt gereden. Grote carnavalsoptochten die als melding worden afgedaan in plaats van er een evenementenvergunning voor aan te vragen, vormen hiervoor de directe aanleiding. “Er rijden soms tractoren tussen en ander heftig spul”, zegt Bruls. “Het is niet altijd even veilig. Daar willen we meer controle op hebben. Mét een vergunning zijn er natuurlijk wel gewoon mogelijkheden.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.