Bevat Video: Video
Ankeiler: In de metaal-en technieksector in Gelderland wordt maandag en dinsdag gestaakt.

- In de metaal-en technieksector in Gelderland wordt maandag en dinsdag gestaakt. De stakers zijn het zat dat de werkgevers nauwelijks bereid zijn tot loonsverhoging. Op termijn kan dit fataal worden voor de hele sector.

Ben van Leijen uit Wageningen werkt bij een installatiebedrijf. "De eisen die de bond nu stelt zijn heel redelijk, zoals een loonsverhoging van vijf procent. De werkgevers willen helemaal niks, maar 1,4 procent. Dat is een lachertje. Dat kan niet. Het gaat goed in de bouw, dus dat kan het probleem niet zijn."

Bekijk de video over de staking:

De toekomst van de sector komt zo zelfs in gevaar. "Je zult het wel aantrekkelijk moeten maken voor jongeren. De bond wil veertien euro bruto. Dat is een mooie eis, maar de werkgever wil het niet."

Samen sterker

Gezina van der Ven van FNV Metaal maakt zich ook zorgen. "Sommigen hier staken al voor de vierde keer. Er was net ook een meneer die voor het eerst staakt. Die zei: 'Normaal staak ik nooit, maar dit is echt te gek'. We hebben in coronatijd wel een paar keer een staakstraat georganiseerd, maar dit is veel beter. De mensen kunnen nu met elkaar spreken, want iedereen heeft er last van dat die CAO er nog steeds niet is. Samen staan we ook sterker."

Mensen verdienen goede CAO

"In deze sector zijn ontzettend veel vacatures. En dan kom je als werkgever niet met iets waardoor mensen blijven of nieuwe mensen binnenkomen. Dat hebben deze mensen echt zo verdiend, een goede CAO en een goede regeling voor jongeren."

Deel dit artikel