Ankeiler: De forse kritiek op de beslissing deelnemers uit Rusland en Belarus te weren is de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse niet in de koude kleren gaan zitten.

- De forse kritiek op de beslissing deelnemers uit Rusland en Belarus te weren is de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse niet in de koude kleren gaan zitten. Het bestuur van het wandelevenement verwacht woensdag het besluit terug te draaien.

Op social media was er veel negatief commentaar op de beslissing van het wandelevenement. Burgemeester Bruls zei op NPO Radio 1 'zeer ongelukkig' te zijn met het besluit. Ook het College voor de Rechten van de Mens veroordeelde de uitsluiting.

"De doorslaggevende factor om ons besluit te heroverwegen is het statement van het College voor de Rechten van de Mens waarin de organisatie zegt dat deze vorm van uitsluiting verboden en discriminerend is. Dit heeft ons aan het denken gezet. Het bestuur komt woensdagavond bij elkaar om het opnieuw te bespreken. De verwachting is dat besloten zal worden dat individuen uit Rusland of Belarus die op geen enkele manier optreden als vertegenwoordigers van hun land, niet van deelname zullen worden uitgesloten", aldus een woordvoerder van de Vierdaagse.

Ze benadrukt dat het nooit de intentie is geweest om mensen te discrimineren. En dat de organisatie zich genoodzaakt voelde gehoor te geven aan de oproep van sportkoepels Koninklijke Wandelbond Nederland en NOC*NSF om sporters en sportteams uit Rusland en Belarus uit te sluiten van deelname aan sportevenementen.

"We voelen ons met het statement van College van de Rechten van de Mens gesteund in de opvatting dat sancties en maatregelen de verantwoordelijke regering moeten treffen en niet de individuele mensen."

Weinig Russische deelnemers

Van de tienduizenden wandelaars die jaarlijks deelnemen aan de Vierdaagse komt slechts een klein deel uit Rusland. In 2016 liepen er 28 burgers en 4 militairen mee. Vanaf 2017 per editie maar 1 militair en tussen de 13 en 23 burgers. De enige keer dat er een detachement uit Rusland meeliep was in 1989.

Er heeft nog nooit iemand uit Belarus deelgenomen aan de Vierdaagse. Voor de komende editie heeft nog niemand uit Rusland of Belarus zich ingeschreven.

Het wandelevenement is dit jaar van 19 tot en met 22 juli.

Zie ook: Vierdaagse weert wandelaars uit Rusland en Belarus

Deel dit artikel