Bevat Video: Video
Ankeiler: Je vindt ze door alle lagen van de bevolking en van alle leeftijden: zogeheten laaggeletterden. Mensen die niet of moeilijk kunnen lezen en schrijven.

- Je vindt ze door alle lagen van de bevolking en van alle leeftijden: zogeheten laaggeletterden. Mensen die niet of moeilijk kunnen lezen en schrijven. Wat doe je dan als je wilt stemmen?

Iemand machtigen lijkt een voor de hand liggende optie, maar veel van de anderhalf miljoen mensen die worstelen met lezen en schrijven schamen zich daar te veel voor. Ze zetten liever ergens blindelings een handtekening onder dan dat ze hun probleem durven opbiechten. Rob Weijers uit Groesbeek was zo iemand. Hij verborg 45 jaar lang dat hij niet kon lezen en schrijven. Nu maakt hij zich sterk voor lotgenoten.

De partij Kernachtig Groesbeek pakte die handschoen op en paste met hulp van Weijers het verkiezingsprogramma aan. Kortere zinnen, eenvoudige taal. Op zijn advies is het ook ingesproken. Ze hebben ook geprobeerd een kleursysteem aan de kieslijst en in het stemhokje toe te voegen. Maar daar is de wetgeving uit Den Haag te strikt voor. Maar niet voor lang meer, als het aan Weijers ligt.

Kijk hier naar zijn verhaal: