Bevat Audio: Audio
Ankeiler: Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.

- Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.

Kniezen

Keuzestress. Dat zou je zo maar kunnen oplopen in Nijmegen. Want er valt nogal wat te kiezen. Uiteraard komende week voor de gemeenteraad. Daarnaast staat de stadspeiling over vier varianten voor de toekomst van Veur-Lent voor de deur. En of het allemaal nog niet genoeg was publiceerde NEC afgelopen week ook nog eens drie uitbreidingsvarianten voor het Goffertstadion waarover gestemd kon worden. Nijmegen: may I have your votes please!

Een goede zaak dat er weer echte verkiezingsdebatten gehouden konden worden. Gelukkig schroomden de politieke partijen niet om het achterste van hun tong te laten zien. En zo hoort het ook. Ik neem het standpunt van de SP over Veur-Lent als in het oog springend voorbeeld. De SP is tegen iedere bebouwing en gaat niet in het college zitten als uit de stadspeiling blijkt dat dit toch wenselijk wordt geacht. Weliswaar een zeer recalcitrante opstelling, maar het is wel helder aan de voorkant. Daar heb je wat aan als je in het stemhokje staat. Dan NEC met de drie gelikte modellen voor uitbreiding van het Gofferstadion. Supporters kijken reikhalzend uit naar realisering van welke variant dan ook. Er kan namelijk op een betere manier bier besteld worden en naar de wc worden gegaan. Niet onbelangrijk tijdens een voetbalwedstrijd. Wie ben ik om hen dat plezier te ontzeggen. Maar een flinke portie opportunisme is NEC niet vreemd. Want er zit wel een joekel van een addertje onder het Goffertgras. In alle drie de varianten worden woningen toegevoegd. Variërend van woontorens tot aan woningen in een nieuw ontworpen schil rondom het stadion. Voor NEC is het een uitgemaakte zaak dat er een flink aantal woningen toegevoegd moeten worden om extra financiën binnen te krijgen. Anders is het over en uit met NEC. De aanval is de beste verdediging. Zeker in het voetbal. Maar plompverloren een keuze voorleggen uit drie woonvarianten zonder zekerheid te hebben of er wel ooit woningen mogen komen in het Goffertpark is een zeer risicovolle strategie. Het kan door de politiek zo maar als chantage uitgelegd worden. De Nijmeegse Canon zoekt nog een nieuw hoofdstuk. Eén hoofdstuk is veel te weinig om alle financiële perikelen tussen NEC en de gemeente Nijmegen gedurende de laatste decennia te beschrijven. Er ligt meer dan voldoende stof voor een dik boek. Met mogelijke woningbouw in het Goffertpark als voorlopig laatste intrigerende hoofdstuk. Dat boek is nog lang niet af.

De nieuwe raadsleden hoeven niet bang te zijn dat ze niks te doen hebben. Ze moeten meteen vol aan de bak met het maken van belangrijke keuzes over de toekomst van Veur-Lent en over de plannen van NEC. Wat supporters van NEC er van vinden is hoogst interessant, maar doet niet ter zake. Het zijn de raadsleden en niemand anders die er over gaan. Via het stemhokje kan er komende week voorgesorteerd worden door de stemgerechtigde kiezer. Zo zit onze democratie in elkaar.

Nie kniezen, nie zeuren is een bekend levensliedje. Het motto voor de komende dagen moet zijn: wèl kiezen, nie kniezen.

Vincent Cantrijn

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.