Bevat Video: Video
Ankeiler: Het is het nieuwste stuk van theatergroep Kwatta, Metamorfosen dat zaterdag in première is gegaan.

- Het is het nieuwste stuk van theatergroep Kwatta, Metamorfosen dat zaterdag in première is gegaan. Maar ook het laatste, want na twintig jaar valt het doek voor de theatergroep uit Nijmegen. En daarmee is Gelderland straks samen met Zeeland de enige provincie zonder professioneel jeugdtheater.

Er waren dubbele gevoelens de afgelopen week tijdens de generale repetitie, vertelt Josee Hussaarts, artistiek directeur van Kwatta: “Ja, het gaat over het einde der tijden. We hebben het zo gemaakt dat je er ook om kunt lachen, maar er zit een heleboel in dat ook symbolisch is voor het einde van Kwatta.”

Internationale bekendheid

Josee Hussaarts startte in 2002 met Theatergroep Kwatta. Kwatta werd een begrip in Gelderland en ver daarbuiten.

In 2006 wordt de voorstelling Van drie oude mannetjes die niet dood wilden, geselecteerd voor de International Performance for Youth Theatre showcase. In 2014 wint de voorstelling zelfs de Victor Award. En de voorstelling Jabber toert over de hele wereld in onder meer China, de Verenigde Staten, Ierland, en Groot-Brittannië. Kortom, over de artistiek kwaliteiten van Kwatta bestaat geen twijfel.

Kaartenhuis

Maar de Raad voor Cultuur gaf onlangs een negatief advies over de rijkssubsidie voor de komende jaren. Kwatta had op het moment van aanvraag een zware periode doorgemaakt, en de RvC achtte de organisatie in de toenmalige herstelfase financieel nog te instabiel. Daardoor vielen ook andere subsidies weg. Josee Hussaarts: “Het is echt als een kaartenhuis in die zin ingestort. Eerst het rijk weg, toen de provincie en toen de gemeente.”

Een beetje pijn

“Ja, dat doet een beetje pijn”, zo reageert Leendert de Ridder op de ondergang van Kwatta. De acteur bekend van onder meer de films en serie Mees Kees, roemt het jeugdtheater van Kwatta: “De dingen die ik hier mag spelen zijn altijd super speels, maar gaan wel ergens over.”

'Schande!'

En zo komt er een eind aan 45 jaar professioneel jeugdtheater in Gelderland dat in 1976 begon met Teneeter en in 2002 voortging als Kwatta. Samen met de provincie Zeeland heeft Gelderland nu als enige provincie in Nederland geen professioneel jeugdtheater meer. Josee Hussaarts: “Ik vind het een schande! Teneeter was gewoon het eerste professionele jeugdtheater in heel Nederland. Dus het is de bakermat van het hele jeugdtheater.”

Afgelopen jaren

Josee bladert nog eens door de affiches van afgelopen jaren en bekijkt de foto’s van deelnemende acteurs, onder wie Ilse Warringa die landelijke bekendheid kreeg door haar rol in De Luizenmoeder. Hussaarts: “Ik heb altijd gehoopt dat ik Kwatta door zou kunnen geven aan een volgende generatie makers. En dat dat niet gebeurt vind ik ontzettend treurig want Nijmegen is een fantastische plek om jeugdtheater te maken. Er is een groot publiek. Dat publiek gaat Kwatta missen, maar ik zelf ga dat publiek in Nijmegen ook missen.”

Deel dit artikel