Bevat Video: Video
Ankeiler: De beelden op tv en de nabijheid van het land Oekraïne hebben Maurits Klaver zo geraakt dat hij meteen in actie wilde komen voor de opvang van deze vluchtelingen.

- De beelden op tv en de nabijheid van het land Oekraïne hebben Maurits Klaver zo geraakt dat hij meteen in actie wilde komen voor de opvang van deze vluchtelingen. Dus maakte hij een website en facebookpagina, en stelde daarop de vraag: “wie kan lokaal en nu mee gaan helpen en wie kan wat doen?”

De reacties waren overweldigend. Er hebben zich veel gastgezinnen aangeboden voor de opvang van de eerste vluchtelingen. Ook kreeg hij veel aanbod van mensen die spullen zoals meubilair en kleding aanbieden. En die ook beschikbaar zijn voor ondersteunende diensten, zoals begeleiding en onderwijs.

Inmiddels staat een stacaravan klaar voor de eerste opvang. Ook die is, inclusief inboedel, gratis gedoneerd door verschillende aanbieders. Een Oekraïens stel gaat er wonen. Ze spreken goed Engels, en gaan vervolgens zelf ook helpen.Daarbij kunnen ze via hun netwerken achterhalen wie andere mogelijk te plaatsen vluchtelingen zijn.

Zodoende kan Maurits een zo’n goed mogelijk beeld krijgen van de mensen naar Puiflijk komen, “want je wil niet zomaar iemand naar hier halen”. Een beetje achtergrond informatie is welkom.

Advies voor opvangers

Klaver geeft mensen die ook vluchtelingen willen opvangen advies. Hij gaat met ze in gesprek, “ook om na te gaan of ze zich ervan bewust zijn dat dit niet voor even is. Het kan best zijn dat het een paar maanden, half jaar of zelf een jaar is, dat deze mensen nog in je huis zitten. Wil je dat? Sta je daarvoor in?”

Maurits hoopt van harte dat de gemeente nu zijn verantwoordelijk neemt. Uiteindelijk is zijn initiatief een burgerinitiatief waarvoor hij geen donaties of financiële hulp. Hij wil alleen dat de gemeente garant staat.

Hij heeft veel vertrouwen in het slagen van zijn lokale project: “Let maar op: volgende week hebben we 10 gezinnen ondergebracht.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.