Ankeiler: “Het is een keihard besluit,” vindt Beuningenaar Hans Cobussen. Hij mag van de gemeente geen Oekraïense vluchtelingen opvangen in zijn vakantiehuis.

- “Het is een keihard besluit,” vindt Beuningenaar Hans Cobussen. Hij mag van de gemeente geen Oekraïense vluchtelingen opvangen in zijn vakantiehuis. Het gaat om twee gevluchte moeders en vier kinderen van 5, 8, 12 en 14.

Cobussen woont zelf samen met zijn partner Olena in Beuningen en heeft een huisje op vakantiepark ’t Broeckhuys bij Ewijk, voorheen bekend als De Groene Heuvels. Zijn partner is geboren in Oekraïne en kent de twee gezinnen in kwestie die zijn gevlucht voor het geweld in hun land. De vaders konden niet vluchten. Mannen mogen het land niet uit omdat ze ingezet kunnen worden in de oorlog.

Oekraïense vlag bij gemeentehuis

Het vakantiehuisje op ‘t Broeckhuys werd niet gebruikt; een mooie plaats om de vrouwen en kinderen tijdelijk op te vangen dus, dacht Cobussen. Ook biedt hij onderdak aan zijn schoonmoeder, maar dan in zijn eigen huis in Beuningen. “Ik heb ze opgehaald in Nijmegen. Toen we in Beuningen langs het gemeentehuis reden, heb ik ze gewezen op de grote Oekraïense vlag die daar hangt,” vertelt Cobussen. Hij verwachtte dan ook dat Beuningen de nieuwelingen warm zou ontvangen.

De familie werd in het vakantiehuisje geïnstalleerd. “Vooral mijn vrouw is veel met ze bezig, van boodschappen doen tot kinderfietsjes regelen. Zij zorgt ervoor dat ze zich warm en veilig voelen." Cobussen vraagt geen geld voor de opvang, “dat zou hoogst ongepast zijn,” schrijft hij op 3 maart in een e-mail naar de gemeente.

Geen toestemming

Hij schreef die mail om de gemeente toestemming te vragen voor de opvang. Wonen op een vakantiepark is namelijk verboden. De gemeente Beuningen heeft dat verbod de afgelopen jaren gehandhaafd en permanente bewoners zijn vertrokken. Bij overtreding van het verbod kan een dwangsom worden opgelegd die 10.000 euro per maand bedraagt. Cobussen verwachtte dat burgemeester Bergman toestemming zou verlenen, gezien de noodsituatie in Oekraïne en de grote behoefte aan opvang.

Die toestemming kwam er niet. “Het college heeft besloten om de lijn vast te houden om niet af te wijken van het bestemmingsplan waarin wonen niet is toegestaan. Het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne op ’t Broeckhuys is dus niet toegestaan,” schrijft de gemeente op 9 maart in een mail, die in handen is van RN7. Thuis-opvang mag natuurlijk wel, maar daar heeft Cobussen geen ruimte voor alle vluchtelingen. Hij krijgt van de gemeente tot 16 maart; dan moeten de moeders en kinderen weg zijn uit het vakantiehuis.

Cobussen vindt het “keihard en harteloos.” Hij weet zich gesteund door anderen. Inmiddels is een petitie gestart om de gemeente op andere gedachten te brengen. “Mensen zeggen tegen me: de gemeente mag dit mooie gebaar niet kapot maken.”

Opvang Tinnegieter

In reactie op vragen van RN7 vertelt een woordvoerder van de gemeente zich wat betreft opvang te richten op noodopvang in sporthal De Tinnegieter; daar worden de komende tijd 250 vluchtelingen gehuisvest. Verder is de gemeente blij dat inwoners bij hen thuis voor opvang willen zorgen. “Maar niet in 't Broekhuys. Als we dat zouden toestaan, zijn we terug bij af. Het is een vakantiepark, bedoeld voor recreatief gebruik, niet voor bewoning.” Aanstaande dinsdag, de dag voordat de vrouwen en kinderen weg moeten uit het huisje, praat het College van Burgemeester en Wethouders opnieuw over de opvang van Oekraïners.

Cobussen weet nog niet wat hij gaat doen als de gemeente vasthoudt aan haar standpunt. “Als het ‘njet’ blijft, zet ik ze in ieder geval niet in de kou.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.