Bevat Video: Video
Ankeiler: Kringloopwinkel Cirkel in Wijchen ervaart overlast van vrachtwagens die meerdere keren per week de in- en uitgang van de winkel blokkeren.

- Kringloopwinkel Cirkel in Wijchen ervaart overlast van vrachtwagens die meerdere keren per week de in- en uitgang van de winkel blokkeren. Hoewel eigenaar Gerrie Toonen en centrummanager Yvette Akkermans al een half jaar met de gemeente in gesprek zijn, is er volgens hen tot nu toe weinig aan het probleem gedaan.

In de video wordt de situatie in de Sterrebosweg uitgelegd. Tekst gaat daarna verder:

De vrachtwagens staan voor de winkel, omdat dit voor de vrachtwagenchauffeurs makkelijker is om de omliggende horeca, zoals Zaal 4 en Brownies & downieS, te bevoorraden. Eerst kon dat op het marktplein, maar door de uitbreiding van het eilandterras op de markt is dit niet meer mogelijk.

Vrachtwagens mogen officieel ook niet tegenover de weg staan, omdat dit verboden is. Chauffeurs riskeren dan een boete.

Vervelend én gevaarlijk

Eigenaar Gerrie Toonen is boos, en kan ‘s nachts niet slapen omdat ze niet weet of ze wel haar klanten kan helpen. Volgens haar weigeren de vrachtwagenchauffeurs vaak op een andere plek te staan. Dit leidt soms tot scheldpartijen: "Het maakt mij heel boos. Ik betaal forse huur voor de winkelpanden die wij hier hebben, de kringloopwinkel heeft twee panden in de Sterrebosweg, en als die niet bereikbaar zijn, dan kunnen wij ook onze spullen niet naar de klanten brengen. Dat is heel vervelend en dat kan gewoon niet", vertelt Toonen.

De blokkade is niet alleen vervelend voor de winkel, ook ontstaan er in die straat gevaarlijke situaties. Zo leidt dit tot opstoppingen of blokkades. Daarnaast is er geluidsoverlast doordat voornamelijk brommende koelmotoren de hele tijd tijdens het laden en lossen aan blijven staan. Het laden en lossen duurt gemiddeld 1,5 uur.

Niet serieus genomen

Centrummanager Yvette Akkermans is op 13 oktober 2021 met bewoners, ondernemers en gemeente medewerkers in gesprek geweest over dit probleem. Aanleiding was een brief die bewoners hadden gestuurd naar de centrummanager. De brief gaat voornamelijk over afvalprobleem in dat gebied en een klein deel over het laden/lossen.

Deze gesprekken hebben volgens Akkermans en Toonen weinig opgeleverd: “Wethouder Loermans heb ik uiteindelijk een mail gestuurd, met foto’s en video’s van het probleem. Hij gaf in eerste instantie aan dat hij niet wist dat er problemen waren. De gemeente heeft in al die tijd helemaal niks gedaan, terwijl het probleem al lang bekend was. Het lijkt alsof het probleem niet serieus wordt genomen”, vertelt de eigenaar van de kringloopwinkel.

Ingewikkeld probleem

Volgens de centrummanager heeft de gemeente wel degelijk kleine stappen ondernomen, “maar dat zijn eigenlijk de pleisters die niet op de goede plekken staan. Daardoor is er nog steeds geen goede oplossing. Mijn wens zou zijn om samen te kijken naar oplossingen", vertelt Akkermans.

Wethouder Paul Loermans laat in een schriftelijke verklaring aan RN7 weten het probleem te erkennen, maar dat het niet eenvoudig op te lossen is: “Als er een eenvoudige maatregel denkbaar was, dan hadden we dit al wel gerealiseerd. In de beperkte ruimte die er is, blijft het schipperen.”

Simpele oplossingen

Toonen heeft wel ideeën voor (makkelijke) oplossingen: “De bankjes tegenover de kringloopwinkel weghalen die toch amper gebruikt worden, de vuilcontainers weghalen, en gemarkeerde parkeerplekken maken. De vrachtwagenchauffeurs moeten ook ruimte hebben om te lossen", aldus de eigenaar van de kringloopwinkel.

Akkermans is het met deze oplossingen eens en is ook nog steeds met de gemeente in gesprek. Op eigen initiatief heeft de centrummanager vorige week onofficiële gemarkeerde parkeerplekken gemaakt. Loermans vindt dit overigens geen goed idee: “ Als we dit allemaal gaan doen dan wordt het er niet mooier en/of duidelijker op.” Wel geeft ook de wethouder aan in gesprek te willen blijven, maar zijn opvolger zal het uiteindelijk moeten oplossen

Lees ook: Paul Loermans stopt als Wijchense wethouder: ‘Ik wil op tijd stoppen en voorkomen dat de sleet erop komt’.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.