Ankeiler: Verschillende partijen in de Nijmeegse gemeenteraad staan positief tegenover de plannen die NEC gepresenteerd heeft voor de verbouwing van het Goffertstadion, waarbij ook ruimte gecreëerd wordt voor 200 woningen bij het stadion.

- Verschillende partijen in de Nijmeegse gemeenteraad staan positief tegenover de plannen die NEC gepresenteerd heeft voor de verbouwing van het Goffertstadion, waarbij ook ruimte gecreëerd wordt voor 200 woningen bij het stadion. Zij zijn woensdag bijgepraat door de club en zien de plannen als een win-winsituatie en bespraken het onderwerp in een verkiezingsdebat in Lux. De Partij voor de Dieren is niet enthousiast en maak zich zorgen om de natuur in het park.

Win-winsituatie

Verschillende partijen beschouwen de plannen als een win-winsituatie voor NEC en de stad. “Er komen met deze plannen sociale huurwoningen bij, en woningen voor studenten en expats”, zegt Marjolijn Mijling (CDA). “Dat levert NEC vaste inkomsten op die ze bij verkoop van woningen niet zouden hebben. De club doet alles aan om financieel zelfstandiger te worden én zorgt voor extra woningen. Daarom moeten we NEC tegemoet komen als gemeente. NEC is best reëel en is bereid te betalen voor het stadion wat het waard is.” Paul Eigenhuijsen (GewoonNijmegen.NU) gooide eerder een balletje op om het stadion voor één euro te verkopen. “Dat was met de verplichting om het stadion op te knappen, met deze plannen is dat achterhaald. Maar we moeten wel voorzichtig zijn met taxeren op die toekomstige mogelijkheden met woningen, want dat schept dan ook verplichtingen om mee te werken aan een bestemmingsplan.”

Topsportstad

NEC is van maatschappelijk belang in de stad, vindt Wendy Grutters (Stadspartij Nijmegen). “De club verbroedert, maar is ook een belangrijke economische factor en een belangrijk visitekaartje voor de stad. Niet zo makkelijk in deze tijd voor een profvoetbalclub om een sluitende begroting te maken. Die is een stuk makkelijker rond te krijgen als je deze koppeling met woning kunt maken.” Ook Mijling benadrukt ook het belang van de club voor de stad. “NEC is een icoon voor de stad, net als de Vereeniging en de Stadsschouwburg dat zijn. We willen ook een topsportstad zijn. Daar moet je dan als gemeente ook in willen investeren.”

Natuur

De Partij voor de Dieren is niet enthousiast. “Als je als het als voetbalclub nodig hebt om woningcorporatie te spelen, dan is er iets mis met je business case. Natuurlijk willen we dat de club behouden blijft, maar ik kan je nu al op een briefje geven dat dit een enorm negatief effect gaat hebben op het Goffertpark en de natuur daar. Dat is waardevol, oud groen dat waardevol is voor de huidige, dierlijke bewoners. Ik zie een lichtdichte geluidswal om het stadion heen ook niet heel realistisch.” Dat standpunt valt zo niet goed bij D66. “Onze partijen kunnen elkaar vaak vinden op het gebied van natuur en klimaat, maar we hebben in deze stad ook een gigantische wooncrisis”, zegt lijsttrekker Lusanne Bouwmans. “Nu is er een hele belangrijke maatschappelijke organisatie die een plan presenteert waarmee woningen gerealiseerd worden. Dan is het uw plicht om daar serieus naar te kijken in plaats van nu al te zeggen dat je geen enkel plan in die richting steunt.” Eigenhuijsen relativeert de zorgen van Van Doorn: “Deze bebouwing valt binnen de grenzen van hoe groot het stadion ooit geweest is. Het is niet alsof er letterlijk in het park gebouwd wordt.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.