Ankeiler: Het oostelijke wandelpad door het Kloosterpark in Wijchen heet voortaan het Luciapad.

- Het oostelijke wandelpad door het Kloosterpark in Wijchen heet voortaan het Luciapad. De aanleiding hiervoor is dat onlangs de muur rondom de begraafplaats van de Zusters Franciscanessen op Tienakker hersteld is, waarmee het behoud van de historische begraafplaats geborgd is. In navolging daarop hebben de zusters verzocht om het pad door het aangrenzende Kloosterpark te vernoemen naar hun beschermheilige Sint Lucia.

Voormalig klooster

Het voormalige klooster Tienakker werd in 1855 door de congregatie zusters Franciscanessen van Sint Lucia in gebruik genomen. De zusters werkten in Wijchen onder andere in de zorg en in het onderwijs. Het klooster heeft als huisvesting voor de congregatie dienstgedaan tot het jaar 2000. Daarna zijn er woonappartementen in gerealiseerd. De meeste zusters wonen nu in Portiuncula aan de Leemweg in Wijchen, waardoor zij nog steeds een binding hebben met Wijchen. “Gezien de locatie van het pad en het feit dat de zusters inmiddels ‘op leeftijd’ zijn is het passend om op deze manier de historie van deze plek in ere te houden”, laat het Wijchense college weten. Wethouder Paul Loermans (Kernachtig Wijchen) heeft toegezegd het straatnaambord aan te bieden aan de zusters.

Locatie

Het te vernoemen wandelpad loopt vanuit de ingang van het Kloosterpark aan de noordzijde, langs de oude gebedsgrot richting de kapel en het voormalige kloostergebouw. Zowel het kloostergebouw als de kapel zijn gemeentelijke monumenten. Het pad eindigt op het verlengde van het oude lindenlaantje, eveneens een gemeentelijk monument. Deze overdekte loofgang werd vroeger door de zusters gebruikt om van het klooster naar de kerk te wandelen.

Sint Lucia

Sint Lucia (283-304) is de beschermheilige van de congregatie zusters Franciscanessen, de kloosterorde waartoe de Wijchense zusters behoren. Zij was een christelijke martelares en wordt vereerd als heilige door katholieke en oosters-orthodoxe christenen. De naam Sint Lucia is afgeleid van het Latijnse woord ‘lux’, wat licht betekent. Sint Lucia is onder andere ook patroonheilige van de blinden.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel