Ankeiler: De perroningang via de Tunnelweg bij het centraal station van Nijmegen wordt de komende tijd bij wijze van proef alleen tijdens de spits opengesteld.

- De perroningang via de Tunnelweg bij het centraal station van Nijmegen wordt de komende tijd bij wijze van proef alleen tijdens de spits opengesteld. NS en ProRail sloten de ingang vorig jaar als proef om overlast van onder andere zwartrijders die gebruikmaken van deze route de kop in te drukken. Dat werkte, maar het zorgde ook voor extra reistijd voor veel reizigers. Daarom is de gemeente nu met NS en ProRail overeengekomen dat de ingang zes maanden lang alleen tijdens de ochtend- en avondspits geopend wordt en dat er een toezichthouder komt ter bewaking van de perroningang.

Sluiting wegens overlast

In april 2021 startten ProRail en NS een pilot te starten om de perroningang aan de westzijde van het station gedurende zes maanden af te sluiten, omdat onderzoek uitwees dat 70 procent van de overlast, het zwartrijden en geweldsincidenten op het gehele station en in de treinen gerelateerd was aan deze ingang. Eind 2021 is deze tijdelijke afsluiting geëvalueerd en daarbij bleek de overlast drastisch gedaald te zijn. Wel kwamen er klachten binnen van reizigers die nadelen ondervonden van de afsluiting, zoals de extra reistijd voor reizigers uit Nijmegen-West die daardoor door de Tunnelweg moeten lopen of fietsen. Deze router wordt door velen als sociaal onveilig ervaren.

“Belangrijk dat reizigers hier naar binnen kunnen”

Het college is ongelukkig met de sluiting van de ingang en wil graag de reistijd in de spits voor reizigers vanuit Nijmegen-West weer terug te brengen naar het oude niveau, maar wel zonder dat dit leidt tot een forse toename van het aantal incidenten en klachten op het gehele station. Daarom betaalt de gemeente flink mee aan het installeren van een toezichthouder bij de perroningang. “We hebben een tijd gesproken met NS en ProRail over op welke manier we de ingang toch weer open konden stellen gezien de grote stroom aan reizigers in de spits die door de sluiting geraakt worden”, zegt wethouder Jan Wijnia (GroenLinks). “Wij vinden het belangrijk dat reizigers hier naar binnen kunnen. Bij deze ingang was echter geen toezicht, waardoor het bijvoorbeeld makkelijk is om door de tunnel weg te vluchten als je zonder te betalen over of door de perronpoortjes gaat. Daarom hebben we nu afspraken gemaakt over extra beveiliging voor een periode van een half jaar.”

“Overlastmeldingen gering”

De eerdere sluiting van de perroningang was volgens burgemeester Hubert Bruls (CDA) overigens een eenzijdig besluit van NS en ProRail. “Dat besluit zou gemaakt zijn wegens overlast, maar wat ons betreft was daar geen objectieve aanleiding voor. Voor de hele tunnel overigens, die volhangt met beveiligingscamera’s, is het aantal overlastmeldingen op z’n zachtst gezegd gering.”

Maart tot september open in de spits

De pilot met de ‘hybride’ openstelling van de perroningang loopt van 14 maart tot 12 september 2022. In die periode zal de perroningang in de Tunnelweg tussen 6.30 en 10.30 uur en tussen 15.30 tot 19.30 uur op werkdagen geopend zijn. Mocht de pilot succesvol zijn en tot de wens om een vervolg leiden, dan zal de gemeente samen met NS en ProRail, op zoek moeten naar een manier om het toezicht blijvend te financieren.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.