Bevat Audio: Audio
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Hoeve de Strijdtkamp herinnert nog aan de slag bij Niftrik Foto: René Arendsen
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Hertog Willem op de knieën voor de koning van Frankrijk Foto: Kroniek van Froissart, Koninklijke Bibliotheek
Ankeiler: De weilanden aan de Maas bij Niftrik liggen er vredig bij. Niks herinnert aan de bloedige veldslag die hier woedde in de vroege ochtend van 30 juli 1388.

- De weilanden aan de Maas bij Niftrik liggen er vredig bij. Niks herinnert aan de bloedige veldslag die hier woedde in de vroege ochtend van 30 juli 1388. De bronnen noemen verschillende aantallen slachtoffers. Soms vierduizend, soms tienduizend en een enkele kroniek spreekt zelfs over veertigduizend dode ridders. Die aantallen zijn overdreven, maar dat de slag bij Niftrik een bloedbad was, staat vast. Zeker is ook dat Gelderland als winnaar uit de strijd kwam.

Nicki Bullinga uit Amersfoort schreef een kinderboek met de slag bij Niftrik als ontknoping van het verhaal. “Ik wilde een spannende jongensroman schrijven rondom een grote veldslag in de middeleeuwen. Bij mijn research stuitte ik op de slag bij Niftrik. Daar had ik nog nooit van gehoord hoewel ik lang in het naburige Ravenstein heb gewoond.”

Afbeelding
Hoeve de Strijdtkamp herinnert nog aan de slag bij Niftrik Foto: René Arendsen

Hertog Willem van Gelre

Aanvoerder van het Gelderse leger was hertog Willem I van Gelre (1364-1402). Hij staat bekend als één van de meest succesvolle vorsten uit de Gelderse geschiedenis. Willem had het voortdurend aan de stok met de hertogin van Brabant.

In 1388 wilden de Brabanders een aanval plegen op Nijmegen. Een enorm leger was over de Maas bij Niftrik getrokken. De Brabantse ridders waren ver in de meerderheid en dachten zeker te zijn van de overwinning. Toen ze overnachtten bij Niftrik werden ze overvallen door enkele honderden Gelderse ridders en burgers uit Nijmegen. Slechts weinig Brabanders overleefden de slachtpartij.

Afbeelding
Hertog Willem op de knieën voor de koning van Frankrijk Foto: Kroniek van Froissart, Koninklijke Bibliotheek

Vechten voor je leven

Het boek van Bullinga heet Strijd voor de Hertog. Het verhaal speelt zich af in Grave. In de late middeleeuwen hoorde het Brabantse stadje lang bij Gelderland en de jonge hoofdrolspelers van het boek willen dat dit zo blijft. De 13-jarige Tijmen en zijn vriend Ries treden in dienst van hertog Willem van Gelre en vechten voor hun leven in de slag bij Niftrik.

Nicki Bullinga leest een stukje voor uit haar boek:

Verjaardag van de hertog

Waarschijnlijk is hertog Willem van Gelre geboren op 5 maart. Hij reisde door heel Europa en wist Gelderland lang zelfstandig te houden. Het boek Strijd voor de Hertog is zaterdag gepresenteerd in het stadsmuseum van Grave. In de ochtend signeerde de schrijfster haar boek tijdens een speciale radio-uitzending van het geschiedenisplatform Ridders van Gelre in Niftrik. Luisteraars van Radio Gelderland woonden de bijeenkomst bij in het verenigingsgebouw.

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.