Ankeiler: De Nijmeegse VVD heeft een plan gepresenteerd om 7.500 extra woningen te realiseren in Nijmegen.

- De Nijmeegse VVD heeft een plan gepresenteerd om 7.500 extra woningen te realiseren in Nijmegen. Daarvoor ziet de partij kansen in en rondom het centrum, evenals tussen Ressen en Nijmegen-Noord. Hoogbouw speelt daarbij belangrijke rol, zo staat in het ‘Plan Bakker’ dat vernoemd is naar lijsttrekker Maarten Bakker.

Hoogbouw en woningdelen

De partij is van mening dat de woningcrisis de grootste uitdaging is voor de komende gemeenteraadsperiode en ziet hoogbouw als een potentiële oplossing. “We willen vaker hoger bouwen om meer woningen te realiseren", zegt Bakker. "Grond is schaars, maar als je omhooggaat, gebruik je die schaarse grond veel beter.” Die hoogbouw moet volgens de VVD in het bijzonder gericht zijn op één- en tweepersoonshuishoudens. Daarnaast vindt de partij dat het gemakkelijker moet worden voor bewoners om hun sociale huurwoning te kopen. Ook wil de VVD woningdelen toestaan. “Indien er kamers over zijn in een woning, moet het mogelijk zijn om deze aan een derde te verhuren. Maar ook het kopen of huren van een woning samen met iemand anders dan je partner moet gemakkelijker worden.” Daarnaast zouden eigenaren van huizen met grote tuinkavels en andere particuliere grondeigenaren hun grond als bouwkavel moeten mogen uitgeven, vind de partij. Ook denkt de VVD doorstroom op gang te krijgen door een groter aandeel dure koop- en seniorenwoningen te bouwen. Wat betreft parkeernormen moet er volgens de partij maatwerk komen.

Potentiële bouwlocaties

Qua bouwlocaties ziet de VVD mogelijkheden in Nijmegen-Noord voor een grootschalige nieuwe wijk ten noordoosten van de Pathé-bioscoop op een agrarisch perceel van 30 hectare. In het centrum zouden de bovenverdiepingen van de panden van HEMA en de voormalige V&D omgevormd kunnen worden tot startersflats en seniorenwoningen. Daarnaast ziet de partij het Joris Ivensplein als een goede locatie voor een ‘iconische’ woontoren in het hogere segment. Ook de huidige locatie van de Lindenberg zou volgens de VVD herontwikkeld kunnen worden tot woontorens met appartementen, evenals Mariënburg en Molenpoort. Zoals bekend is de VVD ook voor het bouwen van woningen op Veur-Lent. De partij stelt echter ook dat er geen bebouwing moet komen ten koste van groen en parken.

“Kijken naar wat wél kan”

De partij meent met deze ideeën verder te gaan dan andere partijen, die volgens hen abstract blijven in de invulling van de ambitie om woningen te bouwen. “We kijken niet naar wat níet, maar juist naar wat wél kan", zegt Bakker. "Daarbij schoppen we ook wat heilige huisjes van onszelf om.” Meer hoogbouw blijkt echter alvast niet een heilig huisje te zijn, zo blijkt uit de reactie van andere partijen. “We moeten met de beperkte ruimte juist de hoogte in”, zegt D66-lijsttrekker Lusanne Bouwmans. “Er zijn genoeg plekken waar dat kan, bijvoorbeeld aan het water.” Charlotte Brand (PvdA) ziet ook elders mogelijkheden. “Dit kan rondom het station, maar ook Dukenburg en Lindenholt. Maar we moeten veel meer doen om te sturen op de woningmarkt, met alleen maar bouwen redden we het niet.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.