Ankeiler: De gemeenten in de groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen willen van het contract met Gazprom af.

- De gemeenten in de groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen willen van het contract met Gazprom af. Dit hebben de gemeenten in een gezamenlijke verklaring laten weten. Zij vinden het volstrekt onwenselijk dat zij gas afnemen van het Russische bedrijf Gazprom, dat is gelieerd aan de Russische staat.

Onder de metropoolregio vallen de gemeentes Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Montferland, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort, Wijchen, Zevenaar.

'Verafschuwen en veroordelen'

Ze laten weten de Russische invasie van Oekraïne "te verafschuwen en te veroordelen". Samen met VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) onderzoeken ze aan deze ongewenste situatie zo snel mogelijk een einde kunnen maken. Hierbij gaat het om het lopende contract dat de gemeenten uit deze regio hebben tot eind 2022.

Ook willen ze onderzoeken hoe ze kunnen voorkomen dat aan een Russische leverancier als Gazprom de aanbesteding voor een nieuw gascontract moet wordt gegund vanwege de huidige Europese aanbestedingsregels. De gemeenten laten weten "ondersteuning vanuit het Rijk en Europa cruciaal" te achten en "willen alles op alles zetten om geen financiële bijdrage te leveren aan de Russische oorlogskas".

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.