Bevat Video: Video
Ankeiler: In Beuningen wordt in de politiek al jarenlang gepraat over het verouderde dorpshuis De Lèghe Polder.

- In Beuningen wordt in de politiek al jarenlang gepraat over het verouderde dorpshuis De Lèghe Polder. Inwoners van het dorp hebben alle hoop gevestigd op de gemeenteraadsverkiezingen. Ze hopen dat met de komst van een nieuwe gemeenteraad eindelijk wordt besloten tot nieuwbouw.

“Aan het dorpshuis mankeert met name de ventilatie en de verwarming, veel leden van ons hebben het koud. De ruimtes voldoen qua grootte niet meer en er is geen huiselijke sfeer. Allemaal tl-balken, zeil op de vloer, geen leuk meubilair. Dit alles maakt het heel onplezierig om er te vertoeven. Daarnaast is het soms te vol, want heel veel verenigingen maken hier gebruik van, en dan kun je geen ruimte meer huren”, vertelt Frans Peperzak, voorzitter van Vereniging van Senioren Beuningen.

Bekijk de video, de tekst gaat daaronder verder.

Nieuwbouw noodzakelijk

Namens de ouderen in Beuningen schreef Peperzak onlangs een open brief naar alle politieke partijen in de gemeenteraad. “Wij zijn grootgebruikers van het dorpshuis en vinden dat nieuwbouw noodzakelijk is. We hebben van veel politieke partijen de reactie gekregen dat ze de problemen die wij ondervinden herkennen. Het is fijn dat ze de urgentie van het probleem begrijpen.”

Gesprek met de politiek

Ook de exploitant van het ruim vijftig jaar oude dorpshuis vindt dat er iets moet gebeuren. "Het pand is verouderd en we horen vaak van gebruikers dat het te klein is. En onze energieambitie, bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, is hier niet haalbaar”, vertelt José Mengedé, bestuurslid van Stichting Sociaal Cultureel Centrum De Lèghe Polder.

Het bestuur wil graag met de gemeente om de tafel. “Wat we graag willen is dat de politiek met ons in gesprek gaat. Om samen tot een realisatie te kunnen komen van een dorpshuis waar iedereen zich weer thuis voelt en voldoet aan de eisen van deze tijd.”

Nieuwbouw in centrum

De kans dat er na de gemeenteraadsverkiezingen eindelijk een nieuw dorpshuis komt lijkt groot. Vier van de zeven verkiesbare partijen hebben nieuwbouw in het verkiezingsprogramma staan. Waaronder Beuningen Nu & Morgen, met zeven zetels momenteel de grootste partij. “Elke gemeente verdient een goed dorpshuis, het heeft een belangrijke functie. We willen nieuwbouw in het centrum. Wat ons betreft gaan we in samenspraak met inwoners na de zomer starten met het maken van concrete plannen”, aldus lijsttrekker Pascal Cobussen.

Hoewel de standpunten van de politieke partijen klinken als positieve geluiden voor degenen die snakken naar nieuwbouw, is het voor de exploitant ‘eerst zien, dan geloven’. “Als wij sommigen uit de politiek spreken dan denken we, die zijn echt gemotiveerd. En bij sommigen krijg je weer het gevoel, is dit niet een proefballonnetje? En zijn we straks weer terug bij af en verdwijnt het weer ergens onderin de la”, aldus José Mengedé.

Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kijk dan om 11.00 uur naar het lokale verkiezingsdebat van Beuningen, in samenwerking met RN7. Meer informatie over het debat vind je op de pagina van GLD Stemt.