Ankeiler: Nu de oorlog in Oekraïne is uitgebroken denken veel Nederlandse gemeenten na over mogelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen.

- Nu de oorlog in Oekraïne is uitgebroken denken veel Nederlandse gemeenten na over mogelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen. Gaan de gemeenten in onze regio ook al voorbereidingen treffen?

Druten en Wijchen

De situatie in Oekraïne houdt de inwoners van Druten en Wijchen flink bezig. Beide gemeenten hebben al tientallen reacties ontvangen van burgers die graag een steentje bij willen dragen voor de vluchtelingen. Daarom wordt er gewerkt aan een meldpunt waarbij inwoners naartoe kunnen gaan als ze ideeën hebben. De gemeenten wil initiatieven steunen, maar wel voorkomen dat ieder z’n eigen ding gaat doen. Volgens de Drutense burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld zal er eerst geïnventariseerd worden waar behoefte aan is.

Nijmegen

De gemeente Nijmegen volgt de situatie nauwgezet, zo laat een woordvoerder weten: “Niet alleen lokaal, maar ook regionaal en nationaal. De opvang van vluchtelingen is geen lokale zaak, maar indien nodig kunnen we snel opschalen met alle overheden in overleg over noodopvang.” Meer wilde de gemeente niet kwijt.

Overbetuwe

De gemeente Overbetuwe noemt de situatie in Oekraïne ‘vreselijk’ en wil hen graag helpen waar nodig: “We hebben in het najaar al een inventarisatie gemaakt van mogelijke opvanglocaties voor vluchtelingen. Daar is nog niet concreet iets uitgekomen. Op basis van die inventarisatie gaan we verder kijken wat we kunnen bieden als Overbetuwe. We hopen dat er de komende dagen meer duidelijk wordt over wat er nodig is”, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Beuningen

Het college in Beuningen bespreekt dinsdag of er voorbereidingen getroffen worden voor mogelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.