Bevat Video: Video
Ankeiler: Over acht jaar kan de gemeente Druten al energieneutraal zijn, en daarvoor zijn geen windmolens nodig. Dat denkt althans lijsttrekker Gerard Worm van Kernachtig Druten.

- Over acht jaar kan de gemeente Druten al energieneutraal zijn, en daarvoor zijn geen windmolens nodig. Dat denkt althans lijsttrekker Gerard Worm van Kernachtig Druten. In het verkiezingsdebat dat RN7 en Omroep Gelderland dinsdag organiseerden, gingen de partijen onder andere in discussie over de mogelijke bouw van windturbines.

Op dit moment staan die er niet, en de partijen verschillen van mening over de noodzaak ervan. Dini Uitdehaag van Sociaal Maas en Waal denkt dat Druten er niet onderuit kan. “Met alleen zonneparken ga je dit niet oplossen. Ik denk echt dat we daar windturbines bij nodig hebben.” Uitdehaag wees op energiearmoede: armere mensen die door de hoge energiekosten in problemen komen. Volgens haar moet er veel meer energie worden opgewekt, ook om de prijs te drukken.

Tekst gaat verder onder de video:

Worm wil helemaal geen windmolens in de gemeente. “Ze maken een bromtoon, geven slagschaduw, en tasten de landschappelijke schoonheid van dit gebied enorm aan.”

Alleen langs infrastructuur

Ben van Ooijen van Dorpslijst Horssen neemt een middenpositie in. “We gaan in principe niet voor windmolens in het land van Maas en Waal. We zien ze liever verschijnen langs grote infrastructuur trajecten, zoals de A15.” Van Ooijen wees er in het debat ook op dat het niet alleen gaat om de productie van energie. “Duurzaamheid is niet alleen energieopwekking, maar ook minder gebruik. Die balans ligt nu verkeerd in mijn ogen. We moeten ook zorgen dat we minder verbruiken. Wat je niet nodig hebt, hoef je ook niet op te wekken.”

Worm heeft wat betreft besparen nog wel een idee: “Je kunt 30% besparen door waterzijdig inregelen in huizen. Weinig mensen weten dat, en daar ligt een taak voor de gemeente. Wij moeten die informatie overdragen, en we moeten het subsidiëren. Daar kun je de volgende stap nemen.”

Energieneutraal

De partijen vinden allemaal dat Druten uiteindelijk energieneutraal moet worden, oftewel evenveel energie moet opwekken als het verbruikt. Ze noemen daar echter verschillende jaartallen over. Van Ooijen en Uitdehaag gaan uit van 2040, maar Worm wil dit doel al in 2030 hebben bereikt. “We gaan 2030 makkelijk halen. Zonder windmolens.” Uitdehaag noemt dat erg ambitieus: “Blij dat mijn collega zegt dat het nog eerder kan. Dan moeten we er heel hard aan gaan trekken.” Volgens haar zal ook steun van de landelijke overheid nodig zijn om dit te halen.

Bekijk het debat in z’n geheel terug:

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.