Ankeiler: De situatie rondom de levering van drinkwater in delen van Overijssel, Gelderland en Utrecht is alarmerend.

- De situatie rondom de levering van drinkwater in delen van Overijssel, Gelderland en Utrecht is alarmerend. Dat schrijft drinkwaterbedrijf Vitens onlangs in een brandbrief aan alle gemeenteraden van Gelderland.

Volgens een woordvoerder zijn de problemen in de regio Nijmegen, Beuningen, Druten, Wijchen en Overbetuwe niet zo nijpend als bijvoorbeeld in Twente of de Achterhoek. De vraag naar drinkwater is de laatste jaren fors gestegen, waardoor de levering versneld onder druk is komen te staan.

Watervoorziening laatste jaren extra in de knel

Daardoor zijn grootschalige woningbouw of nieuwe zakelijke gebruikers de komende 5 tot 10 jaar niet meer op elke plaats en altijd verzekerd van drinkwater, aldus Vitens in de brandbrief. De noodzakelijke aanpassingen aan de drinkwatervoorziening kunnen pas over 10 tot 15 jaar worden gerealiseerd.

Hete en droge zomers met de bijhorende stijgende watervraag zijn al vanaf 2018 realiteit, terwijl deze pas werden verwacht in 2050. Door meerdere factoren is de vraag fors gegroeid, waardoor de watervoorziening de afgelopen jaren extra in de knel is gekomen.

Toenemend watergebruik door droogte en bevolkingsgroei

Schoon en voldoende drinkwater lijkt in Nederland vanzelfsprekend, maar dat is het niet. De beschikbare hoeveelheid drinkwater staat op korte termijn onder druk door bevolkingsgroei, droogte door klimaatverandering en toenemend watergebruik door klanten.

Volgens Vitens vergt het ook steeds meer inspanningen om de kwaliteit van ons drinkwater te garanderen. Dit komt mede door de vervuiling van grond- en oppervlaktewater door restanten van mest (nitraat), gewasbeschermingsmiddelen, industriële stoffen en medicijnresten.

Inwoners moeten bewust en zuinig met water omgaan

Het waterbedrijf hoopt dat de gemeenten zich positief zullen opstellen als nieuwe waterwinlocaties nodig zijn en de benodigde vergunningen moeten worden afgegeven. Ook kunnen gemeenten actief stimuleren dat inwoners bewust en zuinig met water omgaan en kunnen ze waterzuinig bouwen.

Vitens denkt dat het investeringsniveau stijgt van een stabiele 100 miljoen euro tot en met 2017, naar bijna 350 miljoen euro in het jaar 2030. Toch is het de bedoeling dat de prijs voor drinkwater voornamelijk alleen stijgt met het inflatiecijfer. Want drinkwater moet voor alle inkomensgroepen beschikbaar zijn.

Volledig duurzaam drinkwater systeem

Over zo'n tien jaar wil Vitens een 100 procent duurzaam drinkwatersysteem hebben gerealiseerd, met een positieve impact op samenleving en natuur. Vitens zegt graag de handschoen op te pakken en samen met de gemeenten de schouders hier onder te zetten.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.